András, Andor
-3 °C
3 °C

16 millióra bírságolták a Sopron Bankot

2019.01.04. 09:44

Az MNB összesen 16 millió forint bírságot szabott ki a Sopron Bankra a felügyeleti vizsgálata során feltárt hiányosságok miatt – írja a jegybank közleményében. A feltárt problémák nem hordoznak rendszerkockázatot és nem veszélyeztetik a bank megbízható működését.

A Magyar Nemzeti Bank rendszeres ellenőrzései keretében átfogó vizsgálatot folytatott a Sopron Bank Burgenland Zrt.-nél, a 2015. december 31-től a vizsgálat lezárásáig, 2018. szeptember 24-ig terjedő időszakot tekintették át.

sopron

A jegybank eljárása során – elsősorban a belső szabályozási, nyilvántartási, beállítási és naplózási tevékenységet érintően – problémákat azonosított a hitelintézet informatikai és információtechnológiai működésében. A hitelkockázat kezelése körében hiányosak voltak például a belső hitelekre, a fizetőképesség megállapítására, az ügyletminősítésre és hitelbiztosítéki értékmeghatározásra vonatkozó belső eljárásai, illetve a hitelezési és követeléskezelési gyakorlata sem volt mindenben szabályos.

Emellett a hitelintézet vállalatirányítási rendszere – többek között a belső szabályzatokat, a kiszervezett tevékenységek ellenőrzését és a javadalmazási politikát érintően –, a számviteli és adatszolgáltatási gyakorlata, valamint az Országos Betétbiztosítási Alap által biztosított betétek adatnyilvántartása sem felelt meg maradéktalanul a jogszabályi előírásoknak.

A pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás megelőzési tevékenység körében a hitelintézet nem teljeskörűen végezte el a jogszabályok szerint elvárt adatszolgáltatási, nyilvántartási és a gyanús ügyletek szűrési kötelezettségét, illetve több esetben a tulajdonosi nyilatkozatok is hiányosak voltak.

Mindezek alapján az MNB kötelezte a Sopron Bankot, hogy a feltárt hiányosságokat szüntesse meg, erről számoljon be, és összességében 16 millió forint felügyeleti bírságot is kiszabott a hitelintézetre.