3 nap alatt annyit kerestek a nagy brit cégek vezetői, mint az átlagember egy évben

2019.01.04. 10:56 Módosítva: 2019.01.04. 14:34

Hatalmasak a fizetési egyenlőtlenségek az Egyesült Királyságban, a legnagyobb brit cégek felsővezetői már január első 3 munkanapján annyi pénzt kerestek, amennyit egy átlagos dolgozó egy év alatt visz haza – írja a Guardian. 

A High Pay Centre és az Chartered Institute of Personnel and Development által kiszámított adat az FTSE 100-as listán szereplő cégek vezetésére illetve a teljes állásban elérhető tipikus angliai fizetésre vonatkozik. A pontos szám egyébként 29 óra lett, ennyi ledolgozott órával érik el a 29,57 ezer fontos éves mediánbért a CEO-k (mivel ők általában napi 8 óránál többet dolgoznak, ez 3 munkanapnak feleltethető meg).

Azt a napot, amikor a cégvezetők által bezsebelt juttatás eléri az átlagember éves fizetését, kövér macska napnak (Fat Cat Day) navezik az angolok, vagyis idén kövér macska péntekük van. Azt, hogy ez a nap ilyen hamar bekövetkezik az év elején, mind a dolgozók érdekeit képviselő szakszervezetek, mind a nagy cégek részvényesei kritikusan kommentálják. 

Paul Polman, Unilever CEO
Paul Polman, Unilever CEO
Fotó: Bloomberg / Getty Images Hungary

A brit szakszervezeti szövetség elnöke, Frances O'Grady szerint a CEO-k kapzsik és többet markolnak, mint amennyit megérdemelnek. A múlt évben pedig több tucat tőzsdén jegyzett társaságnál (például az Unilevernél, a Royal Mailnél és Persimmonnál) is lázadoztak a részvényesek a túlzó felsővezetői fizetések ellen, volt ahol végül az ügyvezető bukásához vezetett a tulajdonosok felháborodása a nagy összegű bónusz miatt. 

Nagy-Britanniában a lakosság legjobban kereső részesülő egy százaléka a személyi jövedelmek hat százalékát kapta meg a hetvenes évek végén. Ez az arány a pénzügyi válságig, 2008-ig 15-16 százalékra emelkedett. A válság után csökkent ugyan, de 2013-ra már 20-22 százalékra emelkedett a World Inequality Database 2018-as jelentése szerint.