Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Taksony
0 °C
4 °C

Péntek este mégiscsak megjöttek a nyugdíjak

GettyImages-596868448
2019.01.11. 18:03 Módosítva: 2019.01.11. 21:18

Nem csak az olvasóink jelezték, de a nyugdíjas családtagok, ismerősök gyors körbetelefonálása is megerősítette, hogy sok nyugdíjas nem kapta meg este hat óráig a járandóságát. A jogszabály szerint annak, aki bankszámlára kapja, a nyugdíjat minden hónap 12-én, vagy ha az hétvégére esik, az azt megelőző utolsó munkanapon kell folyósítani. Márpedig akinek a számláján a bankja koraestig nem írnak jóvá valamit, az a banki nyitásig már nemigen reménykedhet.

Péntek este 7 után azonban egyre több olvasó jelezte, hogy mégis megérkezett a nyugdíja: a bankok megoldották, hogy a zárás ellenére is jóváírják a pénzeket az ügyfelek folyószámláin. Cikkünk frissítése után, már éjszaka olyan nyugdíjasok is jelentkeztek, akik hiába várták a pénzüket. A bankközi elektronikus átutalási rendszert működtető GIRO Zrt. az MTI-n este 9-kor megjelenő közleményében kijelentette, hogy valamennyi, a Magyar Államkincstár által indított nyugdíjtranzakciót elszámolták és elküldték a bankoknak. (Ez egyébként nem feltétlen jelenti azt, hogy a pénz el is jut minden nyugdíjashoz még pénteken.)

A történtekben az a furcsa, hogy az Államkincstár péntek délelőtt háromnegyed 11-kor azt közölte, hogy nincs fennakadás, és bár a nyugdíjakat technikai okok miatt pénteken írják jóvá,

a bankszámlára érkező nyugdíjakat az érintettek a mai nap folyamán megkapják.

Az ígéret elhamarkodottnak bizonyult, és nem közöltek semmit, hogy mi a késedelem oka.

A Portfolio.hu piaci forrásból úgy értesült: a MÁK véletlenül rossz értéknappal küldte be a tranzakciókat a Giro éjszakai rendszerébe, ezért nem érkeztek meg reggel a nyugdíjak. A MÁK nem erősítette meg, de nem is cáfolta értesülést. Lehetséges, hogy a nyugdíjutalások délután már meg is érkeztek a bankokba, csak az időszűke miatt ott már nem volt lehetséges azokat feldolgozni és jóváírni az egyéni folyószámlákon.