András, Andor
-3 °C
3 °C

Hét budapesti járatot töröltek a német reptéri sztrájk miatt

2019.01.14. 15:40

Nyolc németországi nemzetközi repülőtéren tartanak sztrájkot kedden a biztonsági szolgálatok dolgozói, Frankfurt és Hamburg mellett Münchenben, Hannoverben, Brémában, Drezdában, Lipcsében és Erfurtban is - közölte hétfőn a németországi szolgáltató szektor szakszervezeti szövetsége (Verdi).

A sztrájk miatt a Lufthansa-csoport hét budapesti járatát is törölni kellett – öt Budapestről Frankfurtba induló, illetve az 1335-ös müncheni, és a csoporthoz tartozó Eurowings reggeli, Hamburgba tartó 7783-as járata sem indul el, mert már az érkező járatokat is törölni kellett.

A szakszervezet korábban úgy tervezte, hogy a frankfurti és a hamburgi repülőtéren folytatja az előző héten kezdett sztrájksorozatot a bérrendezésük miatt. A szakszervezet szerint az immár nyolc repülőtérre kiterjedő munkabeszüntetés "nagyon erősen korlátozhatja" a légi közlekedést. A sztrájk egész napos lesz, de régiónként eltérő időben kezdődik. A sztrájk nagyjából 220 ezer utazót érint. Frankfurtban, a legnagyobb németországi repülőtéren a keddre tervezett 1200 járat közül 470-et előre töröltek.

A szakszervezet egységesen 20 eurós (6420 forint) bruttó órabért akar kiharcolni az utasokat, a teherszállító járatok rakományát és a légitársaságok személyzetét ellenőrző cégek dolgozóinak, országszerte 23 ezer munkavállalónak. Eddig négy fordulót tartottak, rendre eredménytelenül.

A repülőtéri biztonsági szolgálatok munkatársainak órabére régiónként eltérő Németországban. A jelenlegi követelést kb. 40 százalékos béremeléssel lehetne teljesíteni.

A dolgozók sztrájksorozata hétfőn kezdődött, munkabeszüntetést tartottak a berlini nemzetközi repülőtereken (Tegel, Schönefeld), a düsseldorfi, a köln-bonni és a stuttgarti repülőtéren. A sztrájkok miatt hatszáznál is több járatot kellett törölni.