Egyre biztosabb a sztrájk a győri Audinál

2019.01.15. 10:36 Módosítva: 2019.01.15. 10:36

Az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) bizalmi testülete a vállalat legutolsó béremelési ajánlatát hétfőn egyhangú szavazással elutasította és megalakította a sztrájkbizottságot - tudta meg a Kisalföld. Az információt a szakszervezet és a vállalat is megerősítette.

Hét napon belül akár kétórás figyelmeztető sztrájkot is hirdethetnek a győri gyár dolgozói, miután a bértárgyalások hónapok óta nem vezettek eredményre. A lapnak az AHFSZ úgy nyilatkozott, már meg is alakították a sztrájkbizottságot.

Meglehetősen nagy a szakadék a vállalat ajánlata és a szakszervezet követelése között. Évente hétszázalékos béremelés, bruttó 620 ezer forint cafeteria és egy új, kedvezményes előnyugdíjazási rendszer kidolgozása - ez az Audi Hungaria ajánlata két évre.

Ezzel szemben a szakszervezet ezeket kéri, de egy évre:

  • Kombinált béremelés alkalmazásával az alapbér 18 százalékkal, de minimum 75 ezer forinttal való emelése.
  • A törvényi változásokra reagálva, a választható béren kívüli juttatás (cafeteria) reálértékén tartásáért a jelenlegi 620 ezer forintos keret 787 ezerre emelése.
  • A vállalatnál már működő lojalitási bónusz továbbfejlesztése: az 5. évtől havi bruttó 15 ezer forintos pótlék, ami minden újabb betöltött év után további bruttó havi 3 ezer forinttal emelkedik.
  • Jubileumi bónusz bevezetése: a vállalatnál eltöltött 5. évtől egyszeri, bruttó 50 ezer forint, ami ötévente további bruttó 50 ezer forinttal emelkedik. Az elmúlt bértárgyaláshoz hasonlóan a mozgóbérből további 4 százalék beépítése az alapbérbe.

Kétórás figyelmeztető sztrájk eddig egyszer volt az Audinál, két évvel ezelőtt, akkor a bértárgyalások megszakították.