A protekcionizmus réme fenyegeti a világgazdaságot

2019.01.17. 11:29 Módosítva: 2019.01.17. 11:33

A protekcionizmus elleni küzdelemre, az együttműködésen és nyitottságon alapuló világrend fenntartása melletti elkötelezettségük megújítására szólította fel a G20-csoport vezetőit csütörtökön a japán pénzügyminiszter – írja az MTI.

Aszo Taro a G-20-csoport pénzügyminiszter- és jegybankelnök-helyetteseinek Tokióban csütörtökön megkezdődött kétnapos tanácskozását megnyitva hangsúlyozta, hogy a világgazdaság utóbbi években tapasztalt lendületes növekedése megtört, a kockázatok lefelé mutatnak, a pénzügyi rendszer sérülékenyebbé vált, az együttműködésen és nyitottságon alapuló világrend nagy erőpróbának van kitéve.

"Növekszik az elégedetlenség a gazdasági egyenlőtlenségekkel. Komoly veszélye van annak, hogy ismét egy zárt és darabokra hullott világba jutunk vissza" - fogalmazott Aszo Taro, hozzátéve, hogy a protekcionizmus és a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok instabilitást okoznak, elferdítik a gazdasági kilátásokat.

Idén Japán látja el a G20-csoport soros elnöki tisztségét. Az elsőszámú pénzügyi vezetők június 8-9-én Fokuoka városban, Japán nyugati részén tartják éves értekezletüket, az állam- és kormányfők csúcstalálkozóját pedig június 28-29-én Oszakában rendezik meg.

A japán pénzügyminiszter kiemelte beszédében, hogy a protekcionizmus, a versenyelőny megszerzését célzó devizaleértékelési politika, valamint a gazdasági blokád elutasítása a G20-csoport vezérfonalává vált. A tokiói kormány egy sor fontos kérdést kíván fókuszba helyezni elnökségének idején, kezdve a globális kereskedelmi egyenlőtlenségektől a társadalom elöregedésének hatásáig.

A japán megközelítés ellentétben áll Donald Trump amerikai elnök kereskedelempolitikájával, amely az amerikai külkereskedelmi deficitet vámok bevezetésével és kétoldalú megállapodásokkal próbálja rendezni. Trump elnöknek az Amerika mindenek fölött jelszavával folytatott politikája és a Kínával, Európával vívott kereskedelmi háborúja beárnyékolta a G20-ak legutóbbi tanácskozásait.