Mérnökből és fizikai munkásból van a legnagyobb hiány

2019.01.17. 09:13

A Szent István Egyetem több közreműködővel kutatást végzett, amelyben a munkahelyi fluktuáció hatását vizsgálták a különböző ágazatokra, számolt be róla a mfor.hu. A legnagyobb fluktuációt a versenyszféra fizikai állományában figyelték meg az elmúlt időben, tehát ezen a területen váltanak leggyakrabban munkahelyet az emberek.

A kutatást végző szakemberek meglepőnek találták, hogy a közszférában nem jellemző az olyan mértékű mozgás a fizikai dolgozók körében, mint a versenyszférában. A kutatásban megkérdezettek csupán fele mondta azt, hogy 10 százaléknál alacsonyabb a fluktuációs mérték, ezzel a mutatóval mérik, hogy hogyan aránylik a kilépők száma a munkaköri csoport átlagos létszámához képest. A felmérés szerint a versenyszférán belül a szolgáltató szektorban jelenti a legnagyobb problémát a munkaerő elvándorlása.  

A következő munkakörökben jelenti a legnagyobb problémát a munkaerő pótlása:

 1. Mérnök
 2. Adminisztrátor
 3. Orvos
 4. Tanácsadó
 5. Informatikus
 6. Fizikai dolgozók
 7. Könyvelő
 8. Értékesítő

A nehezen betölthető munkakörök és pozíciók a kutatás tanulsága szerint: orvos, állatorvos, értékesítő menedzser, betanított munkás, adminisztrátor, pincér/felszolgáló, informatikus, felső vezető.

A privát szférára szűkítve a következőképpen alakul a nehezen betölthető munkakörök listája:

 1. Informatikus
 2. Karbantartó
 3. Programozó
 4. Gépkocsivezető
 5. Repülőgép szerelő
 6. IT szakember

Ugyanez ez az iparban:

 1. Fizikai munkakörök
 2. Mérnök
 3. Hegesztő
 4. Repülőgép szerelő
 5. CNC gépkezelő

A közszférában a következő munkakörökben jelent nehézséget munkaerőt találni:

 1. Mérnök
 2. Orvos
 3. Takarító
 4. Adminisztratív munka
 5. Gépészmérnök

A munkaerőhiány tipikus okaként a kutatás az alacsony béreket, a szakképzet munkaerő hiányát és a munkavállalókat magához átcsábító versenytársakat jelölte meg. A kutatásban megkérdezettek a probléma megoldásához fontosnak tartották a szakképzés színvonalának növelését, a hiányszakmák feltérképezését és az oktatásukat, a versenyképes bérezést, de a korrupció csökkentése és a több állami támogatás is segíthet a probléma megoldásán a megkérdezettek szerint.

A kutatásból kiderül, hogy a fiatalabbak körében új igények is jelentkeznek, amikor elképzelik az ideális munkahelyet, a most piacra lépők számára fontos a jó munkahelyi környezet és a családbarát szemlélet is, valamint a fejlődési lehetőségek. • Tippek
 • Árfolyam