Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

Megerősítik a BKK automatáit a tolvajok ellen

2019.01.18. 13:44

A BKK a jegy- és bérletkiadó automatákat üzemeltető partnerével, a T-Systems Magyarországgal közösen egy olyan új funkciót tesztel, amelynek köszönhetően csökkenthető a készülékekkel történő visszaélések lehetősége, így az azokból történő vásárlás is biztonságosabbá válhat, derül ki a BKK közleményéből. 

Összesen 12 automatánál megerősített billenőablakot tesztelnek annak érdekében, hogy megakadályozzák a készülék jegy- és bérletkiadó nyílásának eltömítését. A tesztidőszakban szerzett tapasztalatok kiértékelését követően születik döntés az új megoldás alkalmazásáról.

A BKK-automaták fosztogatóinak nyomában

A jegykiadó automaták nem rendeltetésszerű használatának megakadályozása érdekében a T-Systems és a BKK több alkalommal szoftveres és hardveres fejlesztést vezetett be. Így került sor 2017. április-májusában az érmeszenzor-rendszer beszerelésére a teljes automatahálózaton. A fejlesztés eredményeként, amennyiben az érmecsatornába idegen tárgy kerül, akkor az automata annak eltávolításáig letiltja a készpénzfizetési funkciót, megakadályozva azt, hogy további ügyfelek károsuljanak. Ebben az esetben az automatánál a bankkártyás fizetésre továbbra is van lehetőség.

A tapasztalható visszaélések megszüntetése és az ügyfelek megkárosításának elkerülése érdekében a BKK számos egyéb intézkedést is tett:

  • A bankjegykiadó nyílás eltömítése miatt bevezették, hogy 60 másodpercet követően az automata visszahúzza a visszajáró bankjegyet, megakadályozva, hogy eltömítés esetén az illetéktelenek kezébe kerüljön, továbbá bankjegy visszaadás során az automata hangjelzéssel figyelmezteti az ügyfelet a visszajáró bankjegy elvételére.
  • Az elérhető fizetési módokról már a vásárlást megelőzően tájékoztatást nyújt az automata.