Emma
-2 °C
6 °C

Mennyiből él egy tűzoltó vagy egy pilóta?

penztarca red
2019.01.23. 08:01 Módosítva: 2019.01.23. 14:05

Módszertan

A kérdőívvel nem arra törekedtünk, hogy reprezentatív adatokat nyerjünk ki egy-egy szakmára vonatkozóan. Ez már csak azért sem lett volna lehetséges, mert egy ember fizetése a munkakörén kívül sok más tényezőtől függ, pont ezeket az egyedi jellemzőket szedtük össze a kérdések segítségével.

Így a kérdésekben nem valamiféle átlag, hanem egy adott, ténylegesen létező ember fizetése a helyes válasz. Ez nem jelenti azt, hogy ne kereshetne valaki többet vagy kevesebbet akár nagyon hasonló paraméterekkel, de a szélsőséges adatokat azért kiszűrjük a többi, ugyanabból az iparágból beérkezett választ felhasználva. Ha valaki olyan fizetést írt be, ami számottevően eltér a többi hasonló jellemzőkkel bíró kitöltőétől, azt nem kerül be a kvízbe.

Harmadszor jelentkezünk a valódi, hús-vér magyarok fizetéséről szóló tippjátékunkkal. A Nettólottóban a 2018. decemberében az Indexen megfuttatott kérdőívre beérkezett válaszokból szemezgetünk, konkrét emberek példáján keresztül megmutatjuk, milyen munkakörökben mennyit pénzt lehet hazavinni ma Magyarországon.

Jövő héten jön a következő rész, amiből megtudhatja, mennyit keres egy tapasztalt buszsofőr, egy kezdő banki elemző, vagy egy szociális munkás. Az előző heti adagot itt, az elsőt pedig itt találja.