Maradhat a száguldás a német autópályákon

GettyImages-976695984
2019.01.28. 13:59

Úgy néz ki, mégsem lesz általános sebességkorlátozás a német autópályákon. Január közepén egy kiszivárgott kormányzati dokumentum alapján terjedt el a hír, de a szövetségi kormány egyelőre cáfol. 

A több német újság és a Bloomber által is megírt információk arról szóltak, hogy Németország - elsősorban a széndioxid-kibocsátás csökkentése érdekében - bevezetné a sebességkorlátozást autópályáin. Ehhez tudni kell, hogy a német sztrádákon nincs általános limit a sebességre vonatkozóan, igaz, egyes szakaszokon van korlátozás. A napvilágra kerülő esetleg módosítás mögött szakszervezetek és környezetvédők álltak.

Hétfőn a szövetségi kormány és a környezetvédelmi, valamint a közlekedési minisztérium szóvivője közösen cáfolta a híreket, illetve egészen pontosan azt mondták, nem tervezik az általános sebességkorlátozás bevezetését.

Steffen Seibert szövetségi kormányszóvivő berlini tájékoztatóján elmondta: természetesen a közlekedésben is csökkenteni kell az éghajlatváltozást erősítő gázok kibocsátását, de léteznek erre "intelligensebb" megoldások, mint a sebességkorlátozás. Stephan Gabriel Haufe, a környezetvédelmi minisztérium szóvivője ehhez annyit tett hozzá, hogy tudományos kutatások kimutatták: a sebességkorlátozás az autópályákon "igen kevéssé" járul hozzá az éghajlatvédelmi célok eléréséhez.

A közlekedési minisztérium szóvivője, Svenja Friedrich annyit mondott, hogy a bizottság még nem zárta le a munkát, első ajánlásait majd csak március végén terjeszti a kormány elé. Sajtóértesülések szerint várhatóan a környezetvédelemhez más intézkedésekkel járulnak hozzá, mint például az elektromos járművek vásárlásának ösztönzése vagy a dízel adójának emelése.

(Borítókép:  plus49 / Construction Photography / Avalon / Getty Images)