Virág
0 °C
2 °C

Audi HR: Ferdít a szakszervezet, mikor béreket hasonít össze

2019.01.29. 16:55

A kelet-európai Volkswagen és Audi-gyárak üzleti modellje eltérő, ezért az Audi Hungária HR blogján közzétett írás szerint az Audi Hungária Független Szakszervezet összehasoníthatatlan adatokat hasonlít össze, mikor arra hivatkozik, hogy a Volkswagen szlovák és lengyel, valamint a Volkswagen-csoporthoz tartozó Škoda gyáraiban az árbevételhez képest is magasabb a bérek aránya (4,7 és 6 százalék között, Győrben ez az arány 3,11 százalék).

"Az AH árbevételének döntő része anyagköltség, azaz az általunk gyártott termékekbe beépített, beszállítók által termelt alkatrészek ára. Tehát minél több az anyagköltség, annál magasabb az árbevétel. Amennyiben az elszámoló ár nyereségtartalma több, az árbevétel is ennek megfelelően magasabb. Ezt a tényt az elemzés figyelmen kívül hagyta: az egyes vállalatok üzleti modelljeinek ismerete nélkül az árbevétel adatok és az abból képzett számok nem összehasonlíthatóak

Míg az AH esetében a fenti értékben például a személyi jellegű egyéb kifizetések (pl. VBK) nem lettek figyelembe véve, addig a VW SK esetében a bérjárulékon és a nyugdíjprogramon felül minden bérköltség befolyt a számításba. Ez így nem összehasonlítható. Ehhez vegyük számításba, hogy már az árbevétel (ld. fent) sem volt összehasonlítható. Az így kapott végeredményből levont, szakmainak beállított következtetés helytelen"- írják.

Az eltérő üzleti modell miatt az Audi HR szerint a hozzáadott érték és az árbevétel arányának, valamint értékcsökkenési eljárás összehasonításának sincs túl sok értelme önmagában. "Ahhoz, hogy «almát almával» hasonlítsunk össze, az egyes elemeket közös nevezőre kell hozni, ami csak a vállalatok szakértőinek bevonásával lehetséges" - írják.

A sztrájkról ebben és ebben a cikkben írtunk részletesebben.