Ármin, Pálma
8 °C
28 °C

Saját kriptovalutát fejleszt az Arab Emírségek és Szaúd-Arábia

2019.02.04. 09:11

Közös kriptovalutát fejleszt Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek, adta hírül az Engadget. A két ország szoros szövetségben van egymással, és most olyan kriptovaluta fejlesztésén dolgoznak, ami megkönnyíti az egymás közötti pénzmozgást. 

Szaúd-Arábia és az Emírségek a Föld leggazdagabb országai között vannak, és az új kriptopénz fejlesztésével azt is megvizsgálnák, hogyan hat egy államilag ellenőrzött digitális pénz bevezetése a pénzügyi politikájukra. Még 2017 végén a válsággal küszködő Venezuela is bejelentette, hogy saját kriptopénz fejlesztésébe fog, hogy így kerülje el a pénzügyi szankciókat. 

Az új projekt része a Szaúd-Arábia és az Arab Emírségek közötti hétpontos együttműködési programnak, és azt remélik tőle, hogy tovább fogja erősíteni a két ország kapcsolatát. A fejlesztés alatt álló kriptopénzt kifejezetten arra szánják, hogy megkönnyítsék a bankok közti utalásokat a határon át, és nem tudni, hogy a nyilvánosság számára elérhető lesz-e. 

"Ezt a határon átívelő digitális pénzt szigorúan arra szánjuk majd, hogy egy kísérleti fázisban a bankok tesztelni tudják a blockchain-technológia következményeit, valamint hogy megkönnyítsük a határon keresztüli utalásokat. A virtuális pénz a központi bankok és a többi résztvevő bank közös adatbázisát fogja használni. Az a célja, hogy biztosítsa a vásárlói érdekeket, megágyazzon a technológiai szabványoknak, és feltárja a kiberbiztonsági kockázatokat. A projekt emellett segít megérteni, hogy milyen hatása van egy központi valutának a pénzügyi politikára." – olvasható a két ország közös nyilatkozatában.

A jövőben egyébként bővülhet a kriptopénzzel kísérletező országok listája, Oroszország is bejelentette, hogy tervezi felvenni a kapcsolatot Brazíliával, Indiával, Kínával és az Eurázsiai Gazdasági Unió tagjaival, hogy megtárgyalják egy közös kriptopénz lehetőségét.