Csúszhatnak a fizetések a Tescónál a bérszámfejtők sztrájkja miatt

2019.02.06. 08:55 Módosítva: 2019.02.06. 20:07

Várhatóan nem kapja kézhez időben a januári fizetését a Tesco több mint 17 500 alkalmazottja, mert kedden a bezárás előtt álló győri irodaközpont bérszámfejtői sztrájkot hirdettek – írja a Magyar Nemzet a sztrájkbizottság közleményére hivatkozva. 

A lap információi szerint kedden kezdésnek egy kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak a leépítés előtt álló dolgozók a győri központban, miután nem sikerült megállapodniuk a Tesco-Global Áruházak Zrt.-vel. A munkabeszüntetés ma 8 órától határozatlan ideig folytatódik, ezért előfordulhat, hogy a tescós alkalmazottaknak a januári, ezekben a napokban számfejtendő fizetései és – mivel a cég tb-kifizetőhelyként működik – társadalombiztosítási ellátásai sem érkeznek meg időben.

A Magyar Nemzet úgy tudja, a bérszámfejtők leállása azzal is jár, hogy a sztrájk ideje alatt a biztosítottak rendszerébe nem lesznek bejelentve az adóhatóságnál az újonnan belépő munkavállalók, és például a foglalkoztatáshoz kapcsolódó adó- és járulékbevallások, adatszolgáltatások sem jutnak el időben a hivatalba. Emellett a sztrájk ideje alatt nem történnek meg az esetleges végrehajtások és hatósági letiltások átutalásai, miközben nem tudnak elszámolni a kilépő munkavállalókkal sem.

A sztrájkolók azt kérik a vállalattól, hogy mentesítsék őket a munkavégzés alól a teljes felmondási idő alatt, amelyet két ütemben kérnek megvalósítani. A leépített dolgozók június 14-től és július 19-től szeretnék időzíteni a távozásukat, a követelések között több választható lehetőség szerepel a munkaadó számára, amelyek a munkaviszony, a felmondási idő végéig szóló bérezésről szólnak. A munkavállalók szeretnék elérni, hogy másfél-kéthavi alapbéreket állapítsanak meg állandó juttatásként a felmondási idő végéig, vagy egyben fizessék ki az érintetteknek a követelésben meghatározott plusz hat havi alapbért.

A Tesco szerda este közleményében azt írta, a január havi fizetéseket az összes munkatársa számára ma átutalta, egy nappal korábban az eredetileg tervezett ütemezésnél. A cég azt is írta, hogy a győri bérszámfejtő kollégáknak a törvényi előírások teljesítésén felül további jelentős pénzügyi juttatási csomagot ajánlott fel, hogy az átállási és a munkakereső időszakot támogassa.

Mindemellett a cég közleményében csalódottságának adott hangot, mert "az ajánlat ellenére a sztrájkbizottság a dolgozók érdekeit szem előtt tartó további egyeztetés helyett a sztrájk mellett döntött. Ezzel együtt a Tesco tiszteletben tartja a sztrájkbizottság sztrájkhoz való jogát."