Vilhelmina
4 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Több százezerezren tüntettek a kormány ellen Rómában

2019.02.09. 15:35

Jelentős, egyes források szerint akár kétszázezres tömeg gyűlt össze szombaton Rómában a szakszervezeti szövetségek felhívására a gazdasági növekedést elősegítő politikát követelve a Liga és az Öt Csillag Mozgalom (M5S) koalíciós kormányától - írja az MTI.

A tüntetésen a nyugdíjasokat és a diákokat képviselő szövetségek és az ellenzéki szociáldemokraták, a Demokrata Párt (PD) is részt vettek, a francia kormány adó- és gazdaságpolitikája ellen tüntető "sárgamellényes" mozgalom olaszországi támogatói - akik az Európai Unióból való kilépést, az üzemanyag jövedéki adójának csökkentését, a bankok, a biztosítók és az autópálya-üzemeltetők államosítását akarják elérni - viszont az utolsó pillanatban lemondták az általuk meghirdetett tiltakozást.

A tüntetők, akik menetrendszerinti és 12 különvonattal, 1300 busszal és diszkont légitársaságok járataival utaztak a fővárosba, a gazdasági növekedést elősegítő intézkedéseket és az adónyomás enyhítését követelve vonultak utcára.

A tüntetők a Giuseppe Conte vezette kormány által tervezett, havi 780 eurós alapjövedelem bevezetése ellen is tiltakoztak.

A szakszervezetek szerint az alapjövedelem eltántorítja a munkakereséstől az állástalanokat. A tüntetők bírálták a kormány által bejelentett beruházási terveket is, amelyek szerintük nem elég nagyratörőek, a nyugdíjreformról szóló tervek pedig korlátozottak.

A demonstrációt a legerősebb szakszervezeti föderáció, az 5,5 millió munkavállalót képviselő CGIL frissen újraválasztott titkára, Maurizio Landini vezette. A föderáció balszárnyához sorolt Landini szerint a beruházások tíz év alatt 30 százalékkal, összességében 100 milliárd euróval csökkentek Olaszországban.

 A kormány tagjainak kevesebbet kellene jelen lenniük a közösségi hálón, és jobban ismerni a realitásokat

- jelentette ki Maurizo Landini. Hozzátette, már ősszel figyelmeztettek arra, hogy a kormány intézkedései recesszióba fogják sodorni Olaszországot és azóta csak tovább romlott a helyzet.

A kormánynak változtatnia kell az irányon, fél lábbal már a recesszióban vagyunk

- hangoztatta a második legnagyobb érdekképviseleti szövetség, a CISL vezetője, Annamaria Furlan. A szombati volt a legjelentősebb szakszervezeti mozgósítás a 2014 végi, 2015 eleji óta, amikor is az akkor hivatalban lévő balközép kormány munkaügyi reformja ellen tiltakoztak.

A szombati volt a legjelentősebb szakszervezeti mozgósítás a 2014 végi, 2015 eleji óta, amikor is az akkor hivatalban lévő balközép kormány munkaügyi reformja ellen tiltakoztak.