Bernát, Felícia
EUR 384,61 Ft
USD 363,91 Ft
8 °C
30 °C

Egy extra szobára elég Budapesten a kibővített csok

2019.02.12. 08:39

Ahogy arról már vasárnap óta számos cikk és gyorselemzés született, a kormány bejelentett új családpolitikai intézkedései, különösen a csok, vagyis a családi otthonteremtési kedvezmény kibővítése rendesen felrázza majd az ingatlanpiacot. Arról már írtunk például, hogy ingatlanpiaci szakértők szerint mekkorát lök majd a lakáspiac árain az, hogy a jövőben már a kétgyerekes családok is fölvehetnek 10 millió forint kedvezményes hitelt a támogatás mellé, és abból a két- és többgyerekesek is vehetnek használt lakásokat is. Az Ingatlan.com viszont most kiszámolta, hogy mennyivel tudnak majd nagyobb lakást venni a családok az extra pénzből, vagyis mennyit ér négyzetméterben a csok kiterjesztése. 

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Egy extra szobára elég Budapesten a kibővített csok

Vidéki városokban viszont egy egész lakást tudnak venni a kétgyerekes családok a támogatott hitelből, amíg a kereslet följebb nem hajtja az árakat.

326 · Feb 12, 2019 08:39am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

A válasz nyilván attól függ, hogy hol akar egy kétgyerekes család lakást venni. Az Ingatlan.com azzal számolt, hogy két gyermek után a kibővítéssel 11,43 millió forintot lehet kapni, ebből 10 millió a hitel. 

Ennyiből Budapesten 15-20 négyzetméterrel nagyobb lakást lehet vásárolni

vagyis az extra pénz a fővárosban nagyjából egy extra szobát jelenthet négyzetméterben. Ennél többet jelent a bővítés Győrben vagy Debrecenben, ahol már 30 négyzetméterrel nagyobb lakást lehet venni a két gyerekes csokkal. 

csok2019.png
Grafika: ingatlan.com

Az ingatlanközvetítő portál szerint viszont van, ahol már pusztán a 11,43 millió forintból lehet venni egy otthont, egy megyeszékhelyen vagy megyei jogú városban egy 59 négyzetméteres lakásra, falun pedig egy 101 négyzetméteres sorházra is elég lehet a támogatás és a kedvezményes hitel önmagában. 

Persze, ahogy erre már utaltunk, az árak nem maradnak majd változatlanok, a csok bővítése miatt várhatóan emelkedni fognak az ingatlanárak. Az Ingatlan.com szerint elsősorban az 55-80 négyzetméteres budapesti és nagyobb vidéki városokban lévő lakások drágulhatnak jelentősen. A családvédelmi akcióterv egyéb lépéseiről itt írtunk részletesebben

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek