A Market-vezér beszáll a magyar Mekibe

2019.02.15. 15:00

A McDonald's Corporation pénteken üzletrész-adásvételi szerződést írt alá Scheer Sándorral, a Market Zrt. elnök-vezérigazgatójával, aki így a cég Developmental Licensee (DL) partnere lesz a magyar piacon – derül ki a McDonald's közleményéből.

A Developmental Licenseek rendszere egy olyan franchise-modell, amit a McDonald's több mint 30 éve alkalmaz és több mint 80 piacán működtet világszerte. Ez azt jelenti, hogy az egyéni tulajdonos-üzemeltetők, illetve a hagyományos vagy Developmental Licenseek a saját tőkéjüket fektetik a McDonald's márkába.

A megállapodás értelmében a McDonald's a magyarországi vállalatban meglévő tulajdoni érdekeltségét teljes körűen Scheer Sándorra ruházza át, hogy DL partnerként fejlessze és üzemeltesse a piacon működő McDonald's éttermeket. A magyarországi üzlet további működtetéséhez és növekedéséhez szükséges tőkét Scheer Sándor fogja biztosítani.

Az üzletvitel napi szintű irányítását a továbbiakban is Horváth Ágnes, a McDonald's Magyarország ügyvezető igazgatója végzi majd. A változásról Horváth Ágnes azt mondta, hogy a DL-struktúrára való áttérés a legjobb pillanatban történik ahhoz, hogy a McDonald's magyarországi növekedésének újabb fázisába lépjenek.

2015 májusában a McDonald's hosszú távú céljaként tűzte ki, hogy globálisan 95 százalékos franchise-arányt valósít meg rendszerében. A McDonald's azóta több mint 4000 éttermet adott franchise-üzemeltetésbe világszerte. A McDonald's magyarországi hálózata 89 étteremből áll, melyek több, mint 50 százalékát jelenleg helyi vállalkozások franchise-átvevőként üzemeltetik. A tranzakció pénzügyi feltételei nem publikusak.