Az Auchannál is jönnek az önkiszolgáló kasszák

2019.02.19. 09:25

Egyre népszerűbbek az élelmiszerláncok önkiszolgáló kasszái, bár sok idős még bizalmatlan, de ők is egyre jobban nyitnak az automaták irányába, írja a Napi.hu. Az Auchan-áruházakban eddig még ne voltak önkiszolgáló kasszák, az üzletlánc – látva, hogy más üzleteben bevált –  még az idén be fogja vezetni őket. 

A Tesco már 10 éve él a megoldással, és pozitív tapasztalatokról számolnak be, elmondásuk szerint rövidebbek lettek a sorok, és hatékonyabb a munkaszervezés. A Tesconál elérhető a Scan&Shop szolgáltatás is négy éve, a Scan&Shop esetében rögtön a kosárba kerüléskor kell beolvasni a termékeket, és kifele csak fizetni. A Napi.hu kérdésére a Tesco elmondta, nem tapasztalták, hogy több lenne a lopás az önkiszolgáló kasszáknál, mivel sok védelmi pont van beépítve a rendszerbe.

A Sparnál nyilvános, hogy hányan élnek az automata kasszákkal, elmondásuk szerint a vásárlók átlagosan 35 százaléka választja ezt a megoldást. Elmondták azt is, hogy a jelenlegi munkaerőhiányt is enyhíteni tudják a gépi kasszákkal, és a felszabaduló élő munkaerőt egyéb folyamatokban hasznosítják. A Spar is megerősítette, hogy nem nőtt a lopások száma az önkiszolgáló kasszák bevezetésével. 

A Coop viszont bebukott az automata kasszák bevezetésével, mivel az idősebb korosztály nem használta a kasszákat, így kénytelenek voltak visszatérni a hagyományos pénztárakhoz.