Az innovatív gyógyszergyártók örülnek a kormány és az MNB egészségügyi javaslatainak

2019.03.01. 17:09 Módosítva: 2019.03.01. 17:50

Az originális gyógyszereket fejlesztő vállalatokat tömörítő Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) üdvözli és előremutatónak tartja a kormány és a Magyar Nemzeti Bank javaslatait a magyar egészségügy hatékonyságának növelésére, közölte a szervezet. A Magyar Nemzeti Bank 330 pontos Versenyképességi Programjában például szerepel az a szándék, hogy előteremtik az innovatív terápiák alkalmazásához szükséges forrásokat, mondta Holchacker Péter, az AIPM igazgatója. 

Az egyesület bízik abban, hogy a megvalósításhoz a kormány megfelelő forrásokat is ad, így például növekedhet a gyógyszerek állami ártámogatására szolgáló keret, azaz a gyógyszerkassza. A gyógyszerkiadások az elmúlt 12 évben reálértéken nem emelkedtek. A gyógyszerekre fordított nettó magyar közkiadás mértéke elmarad még a visegrádi országok átlagától is, miközben a gyógyszeripari szereplők különadók formájában mára már a kassza ötödét állják, mondta Holchacker Péter.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete 26 kutatás- és fejlesztésorientált gyógyszeripari vállalatot tömörít Magyarországon. Az innovatív vagy originális gyógyszerek egy adott betegség kezelésére a legújabb hatóanyaggal rendelkező, így a ma ismert leghatékonyabb terápiák.  Az AIPM vállalatai a hazai gyógyszerforgalom több mint 50 százalékát adják, tevékenységükkel pedig a GDP közel 1 százalékához járulnak hozzá. 

A Magyarországon végzett gyógyszerfejlesztési klinikai vizsgálatok döntő többsége az innovatív gyártók megbízásából indul, és ezek évente közel 100 milliárd forint hozzáadott értéket jelentenek a magyar gazdaságnak. Az innovatív gyógyszeripari vállalatok árbevételük 15,1 százalékát fordítják átlagosan kutatás-fejlesztésre, írják közleményükben.