Delhi fegyverkezik: 750 ezer indiai gyártású Kalasnyikovot kap a hadsereg

2019.03.04. 13:36
A hivatalos indoklásban nincs szó Pakisztánról, csakis a terroristák és a szeparatisták elleni harcról. A hatalmas kontingenssel lecserélik az eddigi, tisztán indiai puskákat.

Narendra Modi indiai elnök fegyvergyárat alapított  tudósít az indiai NDTV. Az észak-keleti Uttar Pradesh tartományban található mindössze 12 ezres Amethi fegyvergyára orosz licenc alapján 750 ezer AK-203-ast, vagyis Kalasnyikov-gépfegyvert fog gyártan a következő években az indiai hadsereg számára.

Modi a gyáravató beszédében köszönetet mondott barátjának, Vlagyimir Putyinnak, aki segítette az üzem rendkívül gyors elindítását. Putyin maga örömét fejezte ki, hogy a gyár lendültet adhat az indiai védelmi iparnak. A modern puskát eddig elsősorban az orosz különleges erők használták.  Indiában a katonaság a saját gyártmányú  INSAS puskákat használta.

A már régebb óta tervezett gyáravatást az indiai sajtó nem hozta összefüggésbe az aktuális kasmíri konfliktussal, ahol India és Pakisztán kölcsönösen légicsapást mértek egymásra.