Matolcsy szerint túl sok bank van Magyarországon

2019.03.06. 08:48

Túl sok bank van Magyarországon, a vállalati hitelezés szerkezete nem megfelelő, s a bankok túl drágán dolgoznak, magasak a költségeik – állította a Növekedés.hu-nak adott interjúban Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank újabb hat évre kinevezett elnöke.

Sok banki szolgáltatás még mindig indokolatlanul drága, például a pénzforgalmi területen. Egyes régiókban túlbankosodás jellemző, ami azt jelenti, hogy ezeken a helyeken az ügyfelek számához képest túlságosan széleskörű banki infrastruktúra működik, és ez alacsony hatékonysághoz vezet - mondta az interjúban Matolcsy. “Mindez sok esetben abból fakad, hogy Magyarországon a piac méretéhez képest túl sok bank működik."

Meglátásom szerint a magyar piac pénzügyi igényeit fenntartható módon öt-hat univerzális nagybank tudná ellátni.

Az MBN-elnök szerint egyúttal az is megoldandó problémát jelent, hogy sokan nem élnek a 21. század kínálta lehetőségekkel, és banki ügyeiket továbbra is személyesen intézik. "Miközben nemzetközi színtéren a FinTech cégek technológiai újításait, valamint a digitális bankolás folyamatos terjedését látjuk, hazánk még lemaradásban van ezeken a területeken."

Matolcsy szerint a hitelbővülésnek akkor lehet erős növekedésösztönző hatása, ha a vállalatok technológiai fejlesztésre használják fel a pénzt.

Arról is beszélt, hogy Magyarország sikeres felzárkózásához hosszú távon még legalább 2 százalékpontos növekedési többletre van szükség. Ezt a hitelezés bővülése, a kis- és közepes vállalatok termelékenységének javítása, a fogyasztás gyorsabb emelkedése és a személyi jövedelemadó 9 százalékra csökkentése segíthetne el.