Nem tett be az Audi-sztrájk az iparnak

2019.03.07. 11:37

Az ipar minden várakozás ellenére erősen kezdte az idei évet, a közepes súlyú ágazatok ellensúlyozták az autóiparnak az Audi-sztrájk miatti gyengébb teljesítményét - így kommentálták az MTI-nek nyilatkozó piaci elemzők a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön kiadott adatait.

A KSH első becslése szerint januárban 4,4 százalékkal nőtt az ipari termelés a tavaly januárihoz képest, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint 5,0 százalék volt az emelkedés.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank szenior makrogazdasági elemzője szerint pozitív meglepetést hoztak a januári ipari adatok, már csak azért is, mert az Audi-sztrájk okozta termelésleállás nem igazán látszik rajtuk.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője azt mondta, továbbra is úgy tűnik, hogy a közepes súlyú ágazatokban a tavaly is megfigyelt felfutás folytatódni tudott, így képes volt ellensúlyozni az autóipar gyengébb teljesítményét.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője elmondta: bár a januári adat meghaladja a tavalyi egész éves 3,8 százalékos ütemet, elmarad az előző két január 7 százalék feletti növekedésétől, ami óvatosságra int, mert az európai konjunktúra lassulására utal. Úgy vélte, az első fél évben gyengébben teljesíthet az ipar, majd az év második felében jöhet némi élénkülés.