Rogánék veszik át az állami hajózási cégeket

D  VG20170414011
2019.03.07. 10:19
Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Rogánék veszik át az állami hajózási cégeket

A Mahart-PassNave és a Balatoni Hajózási Zrt. kerül a Magyar Turisztikai Ügynökséghez.

10251 · Mar 07, 2019 10:19am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

Az állami Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) Zrt. gyakorolja a jövőben a Mahart-PassNave Személyhajózási Kft. és a Balatoni Hajózási Zrt. feletti tulajdonosi jogokat - írja a Népszava a Magyar Közlönyben megjelent új rendeletre hivatkozva.

A leginkább a Dunán üzemelő Mahart a lap szerint nagyon jó haszonkulccsal működik, néhány milliárdos árbevételének harmada-negyed nyereség. A Balatoni Hajózási Zrt.-ben az államnak kisebbségi tulajdona volt, amit 2008-ban eladott a többséget addig is birtokló tómenti önkormányzatoknak. A szerződés alapján az önkormányzatoknak olyan beruházásokat kellett volna megvalósítaniuk, amikre nem került sor, így a tulajdonrész visszaszállt az államra. A cég egybénként szintén nyereséges.

Az MTÜ Zrt. részvényesi jogait Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke gyakorolja.

A Magyar Turizmus Zrt. helyett létrejövő Magyar Turisztika Ügynökség Rogán Antal ötlete volt, lényege, hogy az állam  jobban rajta tudja tartani a kezét  az GDP egyre nagyobb részét kitevő idegenforgalmon. Az ügynökség az egységes állami turizmusszakmai, rendezvénykoordinációs, turisztikai termékfejlesztési, valamint vendéglátással kapcsolatos feladatok ellátását biztosítja.

(Borítókép: A Nemzeti Regatta nevű motoros a Balatoni Hajózási Zrt. hajója vízre bocsátása napján a siófoki kikötõ közelében 2017. április 14-én. Fotó: Varga György/MTI)