Seszták leváltása óta sorra bukja a projekteket kedvenc építőcége, a Penta

D MTI20150313057
2019.03.08. 12:28

Nem tudta befejezni a Szolnoki Atlétikai Centrum építését a Penta Industry Kft. A cég félbehagyta a munkákat, és felmondta a várossal kötött nettó 523 milliós beruházási szerződését – írja a 24.hu.

A lap úgy tudja, a cég arra hivatkozott, hogy „előre nem látható gazdasági események” akadályozták a teljesítésben. A szolnoki polgármester 2017 októberében írta alá a Pentával az atlétikai centrum kivitelezéséről szóló szerződést. A projektre a közbeszerzés nyertesének kihirdetésekor nem volt pénze a városnak, de a kormány végül nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásnak nyilvánította a sportlétesítményt, és átvállalta a költségeket.

Az építkezés már tavaly nyáron csúszásban volt, tavaly novemberben pedig leállt, pedig ekkorra a terv szerint már át kellett volna adni a létesítményeket. A cégnek 135 millió forintos késedelmi és meghiúsulási kötbért kell fizetnie, amit a város hajthat be.

A Ramor Frigyes vállalkozó kizárólagos tulajdonában álló Penta Industry az előző választási ciklusban nagyon sikeres volt sportberuházások közbeszerzésein, 2017-re meredek emelkedés után 11 milliárd forintra nőttek a bevételei. Fejlesztési miniszterként Seszták alá tartozott a Nemzeti Sportközpont, ami visszatérő megrendelő volt a Pentánál, a kisvárdai stadion építésével is ekkoriban bízták meg a céget.

A Pentát tavaly szeptemberben a kisvárdai projektből is kitették, majd azt is bejelentették, hogy a beruházási díj utolsó, 240 milliós részletét nem fizetik ki, sőt még 500 millió forintos kötbért is követelnek a cégtől.

A 24.hu több mint egy hónapja megkereste a Pentát, miután több olyan alvállalkozó is jelentkezett, akik beszállítói viszonyban voltak a céggel, és a beszélgetések alapján a Penta súlyos fizetési gondokkal küzdött az elmúlt időszakban. A kifizetetlen partnerekkel kapcsolatos megkeresésre a cég nem reagált.

Borítókép: Seszták Miklós MTI Fotó: Baranyi Ildikó