Tárgyalással oldaná meg a bérvitát a Spar

2019.03.09. 10:35

Tárgyalást kezdeményez a Spar a februárban kirobbant bérvita ügyében, írta meg a Magyar Nemzet. A feltételezések szerint a vállalat 700 ezer forinttal tartozik az egyik szakszervezeti tisztségviselőnek, de a tárgyaláson valószínűleg az összes olyan munkavállalóról szó esik, akik nem a garantált bérminimum alapján kaphatták meg a fizetésüket.

A szakszervezet szerint több száz olyan targoncás lehet a Sparnál, akik éveken keresztül nem a jogszabály által előírt mértékű, hanem az annál alacsonyabb alapbér alapján kapták a fizetésüket. A Magyar Nemzet szerint az ügyben már folyamatban van a felügyeleti eljárás. 

A munkavállalókat az ügyben  Pál Péter, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) jogi szakértője képviseli, aki a lapnak azt mondta, hogy már több, mint 20 dolgozó ügye került hozzá. A cikkek megjelenése után olyanok is jelentkeztek nála, akik már nem dolgoznak a vállalatnál, de úgy ítélik meg, hogy ők is érintettek az ügyben.

A Magyar Nemzet információi szerint az elmúlt napokban Magyarországra érkezett a külföldi tulajdonú Spar több vezetője is. A vitával kapcsolatban korábban a cég azt kommunikálta, hogy a szakszervezet lejárató kampányt folytat ellenük.

FRISSÍTÉS: Cikkünk megjelenése után a Spar a következő közleményt küldte el nekünk:

SPAR Magyarország Kft. tájékoztatása

A Magyar Nemzet ma reggel (2019.03.09.) megjelent „Egyeztetést kezdeményezett a SPAR” című cikke valótlan állításokat fogalmaz meg a SPAR Magyarországgal kapcsolatosan, melyek a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) által a SPAR ellen elindított lejárató kampány újabb fejezetének tekinthetőek, melytől vállalatunk elhatárolódik.

A SPAR arra koncentrál, hogy vásárlóit magas színvonalon szolgálja ki és munkavállalóinak pedig nyugodt munkakörnyezetet biztosítson. Korábbi szakmai álláspontunkat pedig fenntatjuk, miszerint a SPAR a targoncavezető munkakörben foglalkoztatott munkavállalói részére az időbér és a teljesítménybér kombinációjaként messze a garantált bérminimum felett fizetett és fizet jelenleg is. A targoncavezetők 2018-ban pótlékok és egyéb juttatások (például: 13. havi juttatás) nélkül havonta átlagosan bruttó 367.447.- Ft-ot kerestek.