Garancsi cége dolgozhat egy 22 milliárdos munkán a BMW-gyár területén

2019.03.11. 17:06 Módosítva: 2019.03.11. 17:48

„Az Orbán Viktor miniszterelnököt szívességből reptető Garancsi István cége, a Market Zrt. 22,2 milliárd forintért végzi el Debrecen Észak-Nyugati Gazdasági Övezetének bel- és csapadékvíz elvezetéséhez szükséges földmunkákat, illetve az engedélyeztetési eljárást. A BMW-gyár éppen itt, a Debrecen Észak-Nyugati Gazdasági Övezetben épül fel” – írja a 24.hu.

A lap szerint a Duna Aszfalt Zrt. és a He-Do Kft. is tett ajánlatot, ám végül Garancsi cége lett a nyertes

Tavaly július végén jelentette be Szijjártó, hogy gyárat épít a BMW német autógyártó vállalat Debrecenben. Az akkori bejelentés szerint a német autógyártó több mint egymilliárd euróért, vagyis több mint 320 milliárd forintért fejleszt majd a városban, és már a beruházás elején több mint ezer új munkahelyet hoz majd a hajdú-bihari megyeszékhelyre. Majd az is kiderült, mennyivel dotálja meg a beruházást az állam: 12,3 milliárd forinttal. 2018 novemberében pedig az is kiderült, Debrecen a Modem Modern és Kortárs Művészeti Központot ajánlotta fel fedezetként a BMW-gyár felépítéséhez szükséges, 44 milliárd forintos hitelhez.

„Nem sokkal később a piaci befektetés és a közpénzes fejlesztés közötti határ még jobban elmosódott: 2018. november végén a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat már azt hirdette, hogy a kormány több mint 135 milliárd forintot hagyott jóvá debreceni BMW-gyár területéhez kapcsolódó út-, vasút- és infrastruktúra építésre” – fogalmaz a 24.hu cikke és hozzáteszi, a kormány a Debreceni Nemzetközi Repülőtér működtetéséhez is hozzájárul, 324 millió forintot irányozott elő.

Garancsi István érdekeltségei az utóbbi években több milliárd értékű, állami pénzből finanszírozott munkát nyertek el.