Jusztin
22 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Még mindig gondot okoz a madárinfluenza

2019.03.20. 09:00

Európa több tagállamában, szórványosan továbbra is előfordul a madárinfluenza házi és vadon élő madaraknál. A legújabb eseteket Bulgáriából jelentették, ami azért aggasztó, mert az ország Magyarország fontos kereskedelmi partnere. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ezért felhívja az állattartók figyelmét a telepek járványvédelmi zártságának fontosságára.

Hazánk – a 2016-2017-es nagy ívű járvány után – 2017. augusztus 24-én nyerte vissza a madárinfluenza betegségtől mentes besorolását. A vírus azonban továbbra is veszélyt jelent a baromfiállományokra, terjesztésében jelentős szerepe van a vadmadaraknak - írja közleményében a Nébih. Szórványosan több európai országban is előfordultak megbetegedések az elmúlt években. Legutóbb Bulgáriából jelentettek eseteket. Az egyik bulgáriai járványkitörés kapcsán a magyar eredet lehetősége is felvetődött, amit azonban az elvégzett vizsgálatok egyértelműen kizártak.

A nemzetközi tapasztalatok és ez utóbbi konkrét eset is igazolja a megelőzés fontosságát. Egy telepre kizárólag akkora állományt lehet telepíteni, amelynél biztosítható, hogy szükség esetén minden állat bezárható legyen. A betelepítés várható időpontjáról az állategészségügyi hatóságot előzetesen írásban tájékoztatni kell. A takarmányt zárt, fedett helyen kell tartani. További előírás, hogy az etetést és itatást csak teljesen fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen végezzék, a baromfiállomány vadmadarakkal történő közvetlen vagy közvetett érintkezését pedig minden lehetséges módon meg kell akadályozni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!