Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Mennyit keres egy masszőr? És egy ápoló?

2
2019.03.20. 05:56

Módszertan

A kérdőívvel nem arra törekedtünk, hogy reprezentatív adatokat nyerjünk ki egy-egy szakmára vonatkozóan. Ez már csak azért sem lett volna lehetséges, mert egy ember fizetése a munkakörén kívül sok más tényezőtől függ, pont ezeket az egyedi jellemzőket szedtük össze a kérdések segítségével.

Így a kérdésekben nem valamiféle átlag, hanem egy adott, ténylegesen létező ember fizetése a helyes válasz. Ez nem jelenti azt, hogy ne kereshetne valaki többet vagy kevesebbet akár nagyon hasonló paraméterekkel, de a szélsőséges adatokat azért kiszűrjük a többi, ugyanabból az iparágból beérkezett választ felhasználva. Ha valaki olyan fizetést írt be, ami számottevően eltér a többi hasonló jellemzőkkel bíró kitöltőétől, azt nem kerül be a kvízbe.

Megint itt a szerda, megint itt a Nettólottó. A kvízben a 2018 decemberében az Indexen megfuttatott kérdőívre kapott több tízezer válaszból szemezgetünk, hogy konkrét emberek példáján keresztül mutassuk be, milyen munkakörökben mennyit pénzt lehet hazavinni ma Magyarországon a tapasztalat és a földrajzi elhelyezkedés függvényében.

A sorozatot eredetileg nem arra szántuk, hogy statisztikai elemzésnek vessük alá (a keretes részben elolvashatja, miért), ám mivel rengeteg adatot kaptunk, végül mégis tehettünk néhány általánosabb megállapítást, az ezekről szóló cikket itt olvashatja el.