Teljes várost húznak fel az ezerfős falu mellett

-8801760064340205524 HUSZ4420
2019.03.27. 21:00

Bezenye Hegyeshalom felé eső határában kecskék legelésznek békésen a településtábla tövében. Nehéz elhinni, hogy az ezerfős kisalföldi településre már a második milliárd eurós beruházást jelentik be az elmúlt két évtizedben.

2004-ben még arról kérdeztük a helyieket, mit szólnak a falu határában épülő kaszinóhoz, azóta tizenöt év telt el, mégse csilingelnek a félkarú rablók cseresznyéi, a projekt nem valósult meg, helyette most egy üvegházkomplexum paradicsomait hoznák el a befektetők a határba. 

Honnan lesz 5000 ember? Óvár [Mosonmagyaróvár] már így is egy migránshalom.

– fejezi ki a kétkedését egy bezenyei férfi, az amúgy jelentős horvát kisebbséggel bíró település kocsmájában.

Két néni a Hegyeshalom felé vezető utcában beszélget, rögtön tudják, miről van szó, olvasták a helyi lapban. "Mi már talán meg se érjük"– mondja az egyik, bennük is él még a kaszinó emléke. Napközben alig látni embert a településen, aki munkaképes, az csak aludni jár haza, amúgy az osztrák oldalon dolgoznak.

"Csak menjen el a polgármesteri hivatalba, és rájön, hogy állnak itt a fejlődéshez" – rázza a fejét egy helyi asszony, amikor arról kérdezem, szerinte más lesz-e ez a mostani beruházás, mint a befulladt kaszinó.

Paprika, paradicsom

Bezenye és Hegyeshalom határában, az osztrák-magyar-szlovák határhármas közelében a német FAKT AG egymilliárd eurós (313,7 milliárd forint) beruházásában épít kertészeti termelési, feldolgozási és logisztikai központot – ez egy a BMW-éhez mérhető óriásberuházás. 

A német FAKT AG ötven hektáron feldolgozó- és logisztikai központot, harminc hektáron üvegházat, ötven hektáron szabadföldi kertészetet hozna létre, amellyel csaknem a teljes magyar zöldség-gyümölcs ágazat termékei számára adhat kiugrási lehetőséget az európai piacokra. A beruházás a tervek szerint egy új város felépülését jelentené, ugyanis épülnének még lakások, üzletek, óvoda, iskola, konferenciaközpont, szálloda is. 

A magyarországi beruházás a FAKT Hungárián keresztül fog megvalósulni, ami a cégjegyzék szerint ugyanannak az esseni bejegyzésű GAP Gesunde Agrarprodukte GmbH a tulajdonában áll, mint a Zeiler Hungária Kft. is. A Zeiler már működtet egy 6 hektáros üvegházat Lébényen, Bezenyétől 35 kilométerre. Az új FAKT beruházás a tervek szerint közel tízszer ekkora lesz. A FAKT AG honlapján látványtervek és egy látványvideó is található a GAP Gesunde Agrarprodukte megvalósult projektjeiről. 

A FAKT AG referenciamunkái között látható egy kisebb üvegház, valami hasonló épülhet Bezenye határában is. Forrás: fakt-ag.com
A FAKT AG referenciamunkái között látható egy kisebb üvegház, valami hasonló épülhet Bezenye határában is. Forrás: fakt-ag.com

Geld ist Macht

A megkérdezett bezenyei és hegyeshalmi lakosok mind egyetértenek abban, hogy kulcskérdés lesz a fizetés, ha elég munkást akarnak találni a leendő telepre, ugyanis a környéken mindenki Ausztriába jár át dolgozni, tehát az osztrák fizetésekkel kell versenyezni.

A verseny pedig kiélezett lesz, ugyanis 5000 állást kell majd betölteni, ha minden jól alakul.

A tulajdonos érdekeltségébe tartozó másik cég jelenleg nettó 160 és 250 ezer forint közötti bért ajánl egy betanított munkásnak, ami magasabb, mint az ilyen munkára kapható átlagos fizetés, azonban kérdés, hogy az Ausztriában kapható pénzekkel mennyire veszi fel a versenyt. Bár Lébény némileg messzebb is van a határtól.

Pedig a hajlandóság megvan arra, hogy feladják az osztrák munkát a helyiek, egy hegyeshalmi férfi kérdésünkre elmondta, hogy szívesebben dolgozna itthon, mivel az ausztriai munka sem fenékig tejfel. A fizetést a legtöbben feketén kapják, euróban, sokaknak idegen az osztrák munkahelyi kultúra, és ingázni is kell. Elmondása szerint sokan érkeznek a régióba az Alföldről szerencsét próbálni, de sokan mennek haza csalódottan.

A bezenyeiek szerint is kulcskérdés, hogy honnan lesz elég ember. Elmondásuk szerint a településen már csak körülbelül ezer ember él, közülük is a munkaképesek mind átjárnak a határon. Többen úgy vélekedtek, hogy az Alföld szegényebb régióiból, esetleg a Kárpátaljáról fognak majd vendégmunkásokat hozni, azonban náluk is kétséges lehet, hogy nem csábulnak-e át végül Ausztriába. 

A bezenyeiekben élénken él még a legendás kaszinó emléke, amiből végül nem lett semmi. 

Mi is csak egy hete halottunk az üvegházról. Majd, ha látom. Volt az is, hogy a Michael Jackson ügyvédje, vagy apja épít itt kaszinót.

De nem csak a helyi emlékezet köti össze a két beruházástervezetet, ugyanis a tervek szerint az agrárkomplexum ugyanazon a telken épül majd meg, mint ahová a kaszinót is szánták. Az egyik helyi férfi elmondta, hogy szomorú ahányszor látja azt a parlagon heverő területet, örülni fog, ha közel 20 év után végre kezdenek valamit vele. A kaszinó története még 2001-ben kezdődött, majd hosszú kálvária után 2016-ban lett biztos, hogy nem lesz az egészből semmi, azóta telekadót sem fizetnek a terület után.

A Portfolio értesülései szerint nyáron kerülhet a terület a FAKT AG tulajdonába, de a projektcégek és a beszállítólánc szervezése máris zajlik. Az adásvételi tranzakciót 2019 harmadik negyedévében fogják lezárni, és amint az engedélyek rendben vannak, indulnak is a beruházások. A lap kérdésére Nicolai Ulrich, a FAKT AG képviselője elmondta, hogy a magyar vállalkozások közül a KÉSZ Csoporttal fognak biztosan együttműködni, a cég a a projektfejlesztés, a generáltervezés, továbbá a mély- és magasépítés területével kapcsolatos dolgokért felel majd.

Az energetikai feladatokért a lap értesülései szerint az E.ON magyar leányvállalata lesz a felelős, a kertészet megtervezését a német Landgard fogja végezni, a komplexum napelemeit pedig a Greencells Group fogja biztosítani. 

(Borítókép: Huszti István / Index.)