Mészáros Lőrinc üzlettársai 12 milliárd forintért sózhatják a magyar utakat

2019.03.28. 11:29

Mészáros Lőrinc két üzlettársának cége, a remek nevű Vakond Via Kft. nyerte el a Magyar Közút Nonprofit Zrt. 12 milliárd forintot tenderét 32 ezer kilométernyi közút téli sózására - írja a G7.hu. És hogy ki ez a bizonyos két üzlettárs: Szíjj László és Varga Károly, előbbi talán a közbeszerzéseken szintén nagyon sikeres Duna Aszfalt tulajdonosaként ismert, utóbbi pedig többek között Habony Árpád szlovéniai médiavásárlásaira adta a pénzt.

Mindkét vállalkozó a 100 leggazdagabb magyar listáján is szerepel, sőt, a 25 leggazdagabb között is vannak: Varga 2018-ban 43 milliárd forintos vagyonnal a 25. helyen, Szíjj pedig 55 milliárddal a 17. helyen szerepel. Szijj és Varga tavalyig üzlettársak voltak Mészáros Lőrinccel a CLH Hűtés- és Klímatechnikai Kft-ben és a CLH Klímaszervíz nevű cégekben. 

A közbeszerzés értelmében a Vakond Via szállíthatja a Magyar Közútnak az utak téli szórásához használt sót a következő két évben. Ehhez 440 ezer tonna sót szolgáltatnak majd, vagyis tonnánként 28 ezer forintért adják a szórnivalót. A G7 megjegyzi, hogy egy évvel korábban a beszállítók 12 százalékkal olcsóbban, átlagosan 25 ezer forint / tonna áron adták a sót.  Az egyik ilyen beszállító, a Suller Kft. amúgy most is részese a nyertes tendernek, a Vakond Via alvállalkozójaként vett részt a közbeszerzésben.