András, Andor
-3 °C
3 °C

25,5 millió forintos bírságot kapott a jegybanktól a Concorde

2019.04.01. 09:47

Az MNB 25,5 millió forintra bírságolta a Concorde Értékpapír Zrt.-t a működését érintő prudenciális és pénzmosás-megelőzési jogsértések miatt. A feltárt szabályszegések az ügyfeleknek nem okoztak kárt, és nem befolyásolták a hazai tőkepiac biztonságos működését – derül ki a jegybank közleményéből.

Az MNB eljárása a 2016. január 1-től kezdődő időszakot vizsgálta. A vizsgálat alapján az derült ki, hogy a Concorde Zrt.

  • nem biztosította az ügyfelek pénzeszközeinek valós idejű nyilvántartását,
  • és több tranzakció esetében nem lehetett megbizonyosodni arról, hogy azoknál volt-e mögöttes ügyfélmegbízás.

Az eljárás során a jegybank a Concorde Zrt. sztornózási és fedezetértékelési gyakorlatára, a jegybanki adatszolgáltatásra, a nyilvántartások vezetésére, a javadalmazási politikára és a folyamatba épített ellenőrzésre vonatkozóan is több hiányosságot talált.

A cégnek a vizsgált időszakban nem rendelkezett megfelelő eljárással a piaci visszaélések gyanúját felvető ügyletek kiszűrésére, és a bizalmas információkhoz hozzáférő személyek egyes tevékenységének megakadályozására sem.

Az MNB vizsgálatában több hiányosságot tárt fel a Concorde Zrt. pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás megelőzési tevékenysége kapcsán is. A Concorde Zrt. nem készített belső kockázatértékelést, helytelenül határozta meg az egymással ténylegesen összefüggő ügyleteket, amelyek kapcsán nem rögzítette a jogszabály által előírt adatokat, és a pénzmosás-megelőzési szabályzata és a megerősített eljárási gyakorlata sem felelt meg a vonatkozó jogszabályoknak.

Helytelen gyakorlatot követett emellett a kiemelt közszereplőkkel történő üzleti kapcsolat létesítése, a gyanús ügyletek kiszűrése, a tényleges tulajdonosi nyilatkozatok bekérése és a kötelező jegybanki adatszolgáltatás terén is.

Az MNB a céget felszólította, hogy haladéktalanul, illetve a jogsértésekhez igazodóan kitűzött határidőkön belül szüntesse meg a feltárt szabálytalanságokat. Erről a vezető testületei által is megtárgyalt belső ellenőri jelentés megküldésével kell beszámolnia.

A bírság összegének meghatározásakor az MNB súlyosító körülményként vette figyelembe különösen a szabályszegések egy részének rendszerszintű, tartós jellegét, és a Concorde Zrt. jelentős piaci részesedését. Enyhítő körülmény volt a befektetési szolgáltató együttműködő magatartása az eljárás során, és hogy az a hiányosságok közül többet is azonnal orvosolni tudott.