Nettó ezres órabér alatt már alig vállalnak el munkát a diákok

2019.04.01. 09:35

Az ország legnagyobb diákszövetkezetei szerint a fiatalok ezer forint alatti órabért kínáló munkákra már rá sem néznek – írja a Világgazdaság.

Kolozsváry Júlia, a MŰISZ Iskolaszövetkezet munkatársa azt is elmondta a lapnak, hogy a munkavállalói kedv a diákok körében az elmúlt években visszaesett, a munkahelyek száma viszont nőtt. Ennek ellenére vannak olyan pozíciók, amikre nagy a túljelentkezés, ezért az adott cég többkörös interjú során dönti el, hogy ki lesz a megfelelő munkavállaló.

Baksay-Szabó Ádám, az Y Generáció Iskolaszövetkezet igazgatósági tagja elmondta, tavasszal nagyjából 20 százalékkal nő meg a munkát keresők száma. Ilyenkor kezdenek a diákok körbenézni, kipróbálni, hogy milyen munkát vállaljanak a nyárra. Ennél a szövetkezetnél a legmagasabb bérek átlagosan  nettó 1000-1100  forint körül alakulnak, de  a szakmai gyakornoki munkák nettó 1200-1400 forintos órabér sem ritka.

Majzik Nándor, a Meló-Diák Iskolaszövetkezet cégvezetője a saját tapasztalatairól azt mondta, a diákok általában 1000-1500 forintos bruttó órabérért dolgoznak, amiből aztán 15 százalékos személyi jövedelemadót fizetnek. Majzik azt is elmondta, hogy a vizsgaidőszakok alatt akár 10-30 százalékkal is magasabb bért adnak a cégek.