Egérürülék, rozsda, kosz és pácolt sonka

2019.04.02. 09:50

Rövid időn belül két Békés megyei húsüzemet is felfüggesztettek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei – derül ki a Nébih közleményéből.

Az egyik, pácolt sonkát, zsírt és töltelékárut előállító üzemben:

  • az ajtók és a hűtőkamra ajtók a feketék voltak a kosztól, míg a padozat több helyiségben repedezett, a mennyezet a folyosón pedig penészes volt.
  • A meleg vizet szolgáltató gázbojlerek nem működtek, a vegyszerek, a kéztörlők hiányoztak, ellehetetlenítve a higiénikus kézmosást és a fertőtlenítést.  A sertések felvágásához használt fűrész rozsdás volt.
  • Az üzem által gyártott húskészítmények és fellelt élelmiszerek közül 5072 kg nem nyomon követhető, illetve lejárt tételt a szakemberek kivontak a forgalomból és megsemmisíttettek.

A feltárt hiányosságok miatt a hatóság az egység vágási és élelmiszer-előállító tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette. A hibákat az üzem az azóta tartott ismételt hatósági ellenőrzésekre sem tudta kijavítani, így továbbra sem folytathatja tevékenységét.

Egy másik Békés megyei húsüzemben:

  • a raktár mennyezete penészes, az üzemben lévő berendezési tárgyak piszkosak, helyenként rozsdásak voltak. A fűszerraktárban az ellenőrök jelentős mennyiségű rágcsálóürüléket találtak, a padozaton, a polcokon és a fűszerkimérésre használt eszközökön egyaránt.
  • A helyiség két sarkában ragacsos rágcsálócsapdát helyeztek el, egyikben még élő, a másikban elhullott egérrel.
  • A felhasználásra szánt belet – az üzemi alaprajz szerint – a hulladéktároló helyiségben tárolták, amelynek padozata szintén nagyon szennyezett volt.

A Nébih szakemberei azonnali hatállyal felfüggesztették az üzemet és elrendelték a fellelt 2,6 tonna nem nyomon követhető, lejárt, illetve penészes termék forgalomból való kivonását, valamint az állati eredetű élelmiszerek megsemmisítését.

Az üzem a hiányosságok kijavítása után, a hatóság ismételt helyszíni szemléjét követően folytathatta tevékenységét.  • Hírek
  • Hírek