Mária
18 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

7 milliárd forintnyi sikkasztásra bukkantak az orosz űripari vállalatnál

2019.04.09. 20:56

Jelentős, 1,6 milliárd rubeles (több mint 7 milliárd forintos) sikkasztást lepleztek le a Roszkoszmosz orosz űripari vállalatnál, valamint a fejlett polgári és katonai technológiák exportjának elősegítésére szakosodott Rosztyeh orosz állami vállalat cégeinél elvégzett ellenőrzések - derült ki az orosz főügyészségnek a szövetségi parlament felsőháza számára készített, kedden ismertetett jelentéséből az MTI beszámolója szerint.

Az elsikkasztott eszközöket a termelőbázis korszerűsítésére és a legújabb típusú fegyverek kifejlesztésére kellett volna fordítani. Az ügyészek egy év alatt közel 19 ezer, a hadiiparhoz kötődő cégnél és állami szervnél végeztek vizsgálatot. Egyebek között források jogellenes elidegenítésére, túlszámlázásra és a határidők megsértésére találtak bizonyítékokat. A Roszkoszmosz vezetése közölte, hogy támogatta a vizsgálatot, és a főügyészség rendelkezésére bocsátotta belső ellenőrző szolgálatának anyagait.

A Rosztyeh sajtószolgálata azt állította, hogy a cégnél és leányvállalatainál 2018-ban 3,4 milliárd rubelnyi (mintegy 15 milliárd forintnyi) kár keletkezését sikerült megelőzni, és 975 millió rubelnyi (mintegy 4,3 milliárd forintnyi) eszköz visszatérítését sikerült elérni. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt hangoztatta, hogy helytelen lenne a Roszkoszmosznál leleplezett sikkasztást Dmitrij Rogozinnal összefüggésbe hozni, aki kevesebb mint egy éve áll a vállalat élén.