Zsuzsanna, Tiborc
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Magyar multi program indul 10 milliárdból

2019.04.09. 22:15

Magyar multi program címmel projekt indul, amelyben a legígéretesebb kis- és közepes vállalkozások fejlődését támogatják, jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára kedden Budapesten az MTI szerint.

György László szerint az összes magyar vállalkozás 5-10 százaléka rendelkezhet kiemelt növekedési és innovációs potenciállal. A Magyar multi program leendő partnerei

az elmúlt időszakban három egymást követő évben legalább évi 20 százalékkal növekedtek vagy legalább évi 50 százalékkal nőtt az exportárbevételük, az elért szintet pedig fenn is tudták tartani.

Várakozása szerint ezek a társaságok lehetnek a külföldön is sikeres magyar multik, amelyek betölthetik a külpiaci réseket és eredményesebbek lehetnek a nemzetközi versenytársaknál.

György László szerint a rendszerváltást követően a belföldi gazdaságszerkezeti átalakulás másképp alakult, mint a térség számos államában, Magyarországon ezért a legnagyobbak között kevés a magyar tulajdonú cég. Ezt próbálnák meg most kezelni a programmal.

A Magyar multi program uniós pénzből indul, (Ginop 1.1.4-16) az ITM, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) és a Pénzügyminisztérium (PM) közös projektjeként a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program keretében jött létre, végrehajtásáért az IKFA Iparfejlesztési Közhasznú Nkft. felel.

Az együttműködő cégek a pénzügyi tanácsadás mellett termék- és szolgáltatásfejlesztéshez, márka és arculatépítéshez, szervezet- és folyamatfejlesztéshez és külpiaci tevékenységhez kaphatnak támogatást.

Menedzsmentinterjúval és előzetes felméréssel mérik fel az érintett vállalkozások termékeit, szolgáltatásait, növekedési lehetőségeit, majd ezek alapján egy testület kiválaszt ötven partnercéget.

Az együttműködési megállapodás aláírása után vállalati diagnosztika és fejlesztési terv készül a vállalkozások számára, majd összesen több mint 10 milliárd forint támogatást kaphatnak fejlesztésekre. A cégek külpiaci terjeszkedést személyre szabott tanácsadással segítik.