Krisztina
16 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

Végleges: jöhet az orosz gáz közvetlenül az EU-ba

2019.04.15. 12:23

Az Európai Unió Tanácsa elfogadta a gázirányelv módosítását, amelynek értelmében a földgáz uniós belső piacára vonatkozó szabályokat kell alkalmazni a tagállamok és valamely unión kívüli állam közötti földgázszállító vezetékekre is a tagállam területének, illetve felségvizeinek határáig – számolt be az MTI.

Az uniós tanács tájékoztatása szerint a szabály joghézagokat zár be és fellendíti a versenyt a földgázpiacon, ugyanis

az uniós szabályok mostantól az unión kívüli országokba irányuló és onnan kiinduló vezetékekre is kiterjednek.

A módosított gázirányelv szerint ezentúl a kívülről érkező vezetékekre is érvényes lesz, hogy a szállítási infrastruktúra tulajdonlásának külön kell válnia a gáz tulajdonjogától. A vezetékekhez más szolgáltatóknak is hozzá kell majd férniük, valamint biztosítani kell a megkülönböztetéstől mentes tarifákat és az átláthatósági követelményeket.

Az új szabályozás az EU kizárólagos hatáskörébe utalja a harmadik országokból induló új gázvezetékeket. Az Európai Bizottság abban az esetben engedélyezheti egy tagállamnak, hogy tárgyalást kezdjen egy EU-n kívüli országgal egy új vezetékről, ha értékelése szerint az nem sérti az uniós szabályzást, illetve nem veszélyezteti a versenyt vagy az ellátás biztonságát. A tagállam, ahol a vezeték először az EU területére lép, eltérhet az új szabályoktól a már meglévő infrastruktúra esetén, amennyiben a derogáció nem befolyásolja hátrányosan az EU-n belüli versenyt.

A módosítás elfogadása a jogalkotási eljárás utolsó lépése. Az új irányelv az Európai Unió hivatalos lapjában való kihirdetését követő huszadik napon lép hatályba. A tagállamoknak a hatálybalépést követően 9 hónapjuk lesz átültetni az új szabályokat a nemzeti jogba.

Az irányelv módosításának témája az Északi Áramlat 2 kapcsán vált ismertté.

E vezetéknek köszönhetően Oroszország Ukrajna kikerülésével közvetlenül szállíthat majd Németországba gázt, azonban az új irányelvvel lassabb, drágább és bonyolultabb lesz befejezni.

Ugyanakkor ezzel az orosz részesedés a német gázpiacon 40-ről 60 százalékra fog nőni. Jelenleg uniós szinten a gázbehozatal 42 százalékát Oroszország adja.