Vilmos
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

3 millió magyar havonta 125 ezer forintnál kevesebből él

2019.04.25. 09:46

A magyar társadalom mintegy harmada 125 ezer forintnál kevesebb összegből él havonta, írja az Mfor az OECD friss kutatása alapján. Az utóbbi 10 évben majdnem 5 százalékkal emelkedett ebbe, a legalsó társadalmi rétegbe tartozók száma.

Ha valakinek a jövedelme havi 125 ezer forint és 325 ezer forint között van, akkor sorolható a középosztályba az illető az új kutatás szerint, ha pedig valaki havi 325 ezer forintnál többől gazdálkodhat, akkor a felső jövedelmi osztályba tartozik.

  • A magyar társadalom 30 százaléka tartozik az alacsony jövedelműek csoportjába, arányuk 10 év alatt 4,7 százalékponttal emelkedett,
  • a középosztályba a társadalom 62 százaléka tartozik, ez a réteg 3,7 százalékponttal zsugorodott,
  • a felső rétegbe a társadalom 7 százaléka tartozik, ami 0,9 százalékpontos csökkenés eredménye.

Az Mfor cikke emlékeztet arra, hogy az Orbán-kormányok társadalompolitikája inkább a jövedelmi közép- és felsőosztályokat támogatja, például eltörölték a legalacsonyabb keresetűek adójóváírását, így hiába csökkent egy százalékkal a személyi jövedelemadójuk, rosszabbul jártak az adórendszer átalakításával. Eközben a magasabb jövedelműeknél az adó szinte megfeleződött, így a korábbiaknál jóval több pénzből gazdálkodhatnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!