Kazahsztánban terjeszkedik az Eximbank

2019.04.29. 13:01

Két éven belül irodát nyit Nurszultanban az Eximbank – írta Hvg.hu a Kazinform kazah hírügynökségre hivatkozva. Ezt Varga Mihály pénzügyminiszter jelentette be a magyar–kazah üzleti fórumon, aki azt mondta, a magyar kormány ezzel támogatni akarja a vállalkozókat a kazah piacon. 

Varga Mihály a fórumon arról is beszélt az MTI beszámolója szerint, hogy Kazahsztán és Magyarország gazdasági együttműködése évről-évre erősödik, amelyben a következő szintet a kölcsönös beruházások és a magyar-kazah vegyesvállalatok létrejötte jelenti.

A miniszter úgy látja, a magyar cégek szaktudása és az általuk alkalmazott technológia iránt komoly kereslet van a kazah gazdaságban, ezt jól mutatja, hogy a mostani fórumra minden korábbinál nagyobb létszámú üzletember-delegáció utazott Kazahsztánba. A két ország közötti kereskedelem már három éve folyamatosan emelkedik, tavaly a teljes áruforgalom több mint a negyedével nőtt, meghaladta a 600 millió dollárt, de az azt megelőző évben majdnem 200 százalékos volt a bővülés.

Az üzleti fórum keretében Varga Mihály gazdasági együttműködési egyezményt ír alá Ruszlan Dalenov kazah nemzetgazdasági miniszterrel a két ország közötti befektetési és üzleti kapcsolatok további bővítéséről. Az egyezmény mellett további tíz megállapodás született egyebek mellett oktatási, kulturális, víz- és agrárügyi, pénzügyi, továbbá üzleti együttműködésekről a kazah és magyar fél képviselői között.