Nagy a nyomás a cseheken, hogy lépjenek ki a Putyin-bankból

2019.05.06. 07:26

Hatalmas nyomás nehezedik a csehekre, hogy kilépjenek két posztszovjet bankból, a Nemzetközi Gazdasági Együttműködési Bankból (IBEC) és a Nemzetközi Beruházási Bankból (IIB) – írja a Népszava kormányzati forrásokra hivatkozó Respekt című cseh hetilap cikke alapján.

Az amerikai kormány kérését az Egyesült Államok oroszországi nagykövete, Jon Huntsman tolmácsolta prágai útja során a cseh kormányfőnek, Andrej Babišnak. A cseh kormány egyébként már korábban, 2017 októberében is tervezte, hogy kilép az IBEC-ből, de további hivatalos lépések nem történtek az ügyben. A Respekt forrásai szerint a cseh pénzügyminisztérium és külügyminisztérium több tagja azonban állítólag személyes érdekei miatt nem nem támogatná a kilépést.

Ebben közre játszhat, hogy az IIB utaztatta például már a Karibi-térségbe is őket egy konferenciára.

A magyar kormány mindenesetre szeretettel várja a posztszovjet IIB-t, a bank a tervek szerint júniusban költözne Budapestre. Ezzel kapcsolatban több európai diplomata és az Egyesült Államok is kifejezte aggályait, miszerint nem lehet kizárni annak esélyét, hogy az orosz hátterű bank hírszerzési veszélyt jelentsen Magyarországra, emellett pedig a pénzmosásra is alkalmas lehet. A pénzintézet munkatársai, üzleti partnerei és vendégei ugyanis diplomáciai védelmet élveznének nálunk.