Előzetes regisztráció nélkül senki sem nézheti meg a Plitvicei-tavakat

2019.05.06. 19:49

Egyre több helyen okoz problémát a turistaáradat, az olaszországi Velence, a görögországi Míkonosz, illetve több norvég és izlandi turisztikai látványosság mintáját látva rendhagyó intézkedést hoztak Horvátországban a Plitvicei-tavaknál, ahol két napra előre, online kell regisztrálnia a turistáknak, hogy láthassák a tavakat.

Az MTI által idézett 24sata horvát napilap cikke szerint több turista között egy magyar család is belépő nélkül maradt az elmúlt hetekben, mert nem tudtak az egyelőre tesztjelleggel bevezetett új rendszerről.

Az érdeklődőknek a látogatás előtt legalább két nappal regisztrálniuk kell a Plitvicei-tavak Nemzeti Park honlapján. Pontosan meg kell jelölniük érkezésük dátumát, az órát és a bejáratot is. A foglalásról elismervényt kapnak, amellyel megvásárolhatják a jegyeket. Ezt a kiválasztott időponttól számítva legkésőbb egy órán belül meg kell tenniük, tehát ha valaki reggel tízre foglalta le belépőjegyeit, annak 11 óráig fel is kell vennie őket – ismerteti a rendszert az MTI.

A nemzeti park területére egy nap maximum tízezren léphetnek be, ezért a park vezetése azt javasolja, mindenki jó előre foglalja le a kívánt időpontot, mert a nyári főszezonra hamar elfogyhatnak a jegyek.

Tavaly márciusban a belépők árát megemelték nem utolsósorban azért, hogy tehermentesítsék a nemzeti parkot, és hogy a térség ne kerüljön le az UNESCO világörökségi listájáról. Az UNESCO korábban azt kérte a nemzeti park vezetésétől, készítsen akciótervet arra, hogy a turisták mekkora számban, milyen feltételek mellett látogathatják a Plitvicei-tavakat, továbbá hozzák összhangba az övezet területrendezési tervét az előírásokkal, ellenkező esetben a térség lekerülhet a világörökségi listáról. 

A Plitvicei-tavakat rekordszámú, kétmillió turista látogatta meg tavaly és a környező üdülőtelepeken lakók száma is a kétszeresére nő a szezonban. A turisták többsége is panaszkodik a túlzsúfoltságra.