Laura, Alida
16 °C
32 °C

Az érintős fizetés óta még a készpénzmániás németek is hajlandóak kártyával fizetni

2019.05.07. 17:51 Módosítva: 2019.05.07. 18:30

A 2018-as volt az első év, amikor a német fogyasztók többet fizettek hitel- és bankkártyával, mint készpénzzel, derül ki a kölni EHI kereskedelmi kutatóintézet kedden közzétett felméréséből.

Európa legnagyobb gazdaságában hagyományosan a készpénz számított a legfőbb fizetőeszköznek az eladóhelyi tranzakciók során. Az EHI kereskedelmi kutatóintézet tanulmánya alapján azonban úgy tűnik, ez a trend változóban van.

A kutatás szerint tavaly a német fogyasztók mintegy 208 milliárd eurót fizettek ki készpénzzel, míg 209 milliárd eurót hitel- és bankkártyával.

Az EHI kereskedelmi kutatóintézet vezetője, Horst Rueter szerint az érintés nélküli fizetés segítette a trend megfordulását.

Rueter elmondta, hogy az érintés nélküli fizetést sokkal könnyebben fogadták el az emberek, mint ahogyan azt még a legoptimistábbak is várták volna. Jellemzően a kisebb tételeket fizetik ki ilyen módon a fogyasztók.

Más elemzők azonban kevésbé biztosak abban, hogy a németek lemondanak a készpénzes fizetésről. „A németek a készpénz szerelmesei és azok is maradnak” – jegyezte meg a Boston Consulting Group németországi vezetője, Holger Sachse.