Trump 25%-os importvámot vetett ki 200 milliárd dollárnyi kínai termékre

2019.05.10. 10:25

Péntektől 200 milliárd dollárnyi kínai termék esetében 10-ről 25 százalékra emeli az Egyesült Államok az importvámot, miután csütörtökön sikertelenül végződtek a két ország közötti kereskedelmi tárgyalások - írja a Bloomberg.

Kína közleményben jelezte, hogy megteszi a szükséges ellenintézkedéseket, bár azt nem részletezték, hogy pontosan milyen intézkedéseket terveznek.

A csütörtöki tárgyalások előtt Donald Trump amerikai elnök közölte, hogy az USA fel van készülve arra, hogy 325 milliárd dollárnyi kínai termékre vonatkozóan 25 százalékos importvámot vessen ki. Ezzel az intézkedéssel az összes - nagyjából 540 milliárd dollárnyi - kínai exportra új vámtételek vonatkoznának. Elemzők szerint ez az intézkedés 2020 végére akár recesszióba is taszíthatná az amerikai gazdaságot.

Jelenleg 50 milliárd dollárnyi termékre vonatkozik 25 százalékos amerikai importvám. Az új vámtarifa 5700 kínai termékre vonatkozik, többek között mobiltelefonokra, számítógép alkatrészekre, bútorokra, ruhákra és autóalkatrészekre.

A kereskedelmi tárgyalások pénteken folytatódnak Washingtonban. Trump az importvám kivetésével akar nyomást gyakorolni Kínára a tárgyalásokon, ám az elemzők általában elég pesszimisták a tárgyalások sikerességét illetően. A Bloomberg egy tárgyalásokra rálátó forrást idézve azt írja, hogy még abban sem biztosak az amerikaiak, hogy a kínai főtárgyalónak egyáltalán engedélyezték-e, hogy bármiben megegyezzen az USA-val.

Az elmúlt hetekben már úgy nézett ki, hogy lezárulhat a két ország közötti kereskedelmi háború, azonban a héten Trump azzal vádolta meg Kínát, hogy visszatáncoltak a korábban tett ígéreteiktől, és olyan témákat akarnak újratárgyalni, amiket korábban már lezártak.

Mint ismert, Trump elnök szeretné átírni kicsit a globális kereskedelem szabályait, ehhez pedig úgy látott hozzá, hogy védővámokat vezetett be az EU-ból és Kínából származó termékekre. Cserébe ezek a kereskedelmi partnerek is elkezdtek nagy vámokat kivetni az amerikai árukra. Washington azzal vádolja Pekinget, hogy tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat

Donald Trump amerikai elnök azt követeli Kínától, hogy nyissa meg jobban piacait az amerikai vállalatok előtt, és vessen véget az amerikai szellemi tulajdon eltulajdonításának. Trump azt is kifogásolja, hogy Kínának hatalmas kereskedelmimérleg-többlete van az Egyesült Államokkal szemben.