Bernát, Felícia
13 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Népszavazást írhatnak ki a nyugdíjkorhatárról Horvátországban

2019.05.12. 18:31

A szükségesnél jóval több aláírást gyűjtöttek össze a szakszervezetek Horvátországban annak a népszavazásnak a kiírásához, amellyel azt szeretnék elérni, hogy a kormány állítsa vissza a 67 évre megemelt nyugdíjkorhatárt 65 évre - közölte a helyi sajtó vasárnap az MTI szerint.

A "67 túl sok" elnevezésű kezdeményezés keretében a vezető szakszervezetek április 27-én kezdtek aláírásgyűjtésbe, a határidő pedig szombaton éjfélkor járt le. A népszavazás kiírásához legalább 373 ezer 568 embernek, a választójoggal bíró állampolgárok tíz százalékának támogatását kellett megszerezni, de végül ennél jóval több, a hatszázezret is meghaladó aláírást gyűjtöttek két hét alatt.

Az aláírási íveket körülbelül két hét múlva nyújtják át a parlamentnek, és abban reménykednek, hogy már szeptemberben kiírják a referendumot. A horvát parlament a tavalyi év végén fogadta el a nyugdíjreformról szóló törvényt, amely 2033-ra vezetné be a 67 éves nyugdíjkorhatárt a férfiak és nők számára egyaránt. Horvátországban a jelenlegi nyugdíjkorhatár a férfiaknál 65, a nőknél 63 év. A kormány a lépést azzal magyarázta, hogy csak így lehet fenntarthatóvá tenni a nyugdíjrendszert, amely 17 milliárd kuna (737 milliárd forint) hiánnyal küzd.

Horvátországban az állampolgárokat átlagban 30 év munkaviszony után nyugdíjazták, ami alacsonyabb az európai átlagnál (35 év). A szakszervezetek szerint Horvátországban 65 év felett még öt évig élnek egészségesen az emberek, az európai uniós átlag ezzel szemben 10 év. 

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!