Vilmos
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Milliárdokat futnak össze a külföldiek Budapesten

2019.05.21. 07:00

Több mint háromszorosára nőtt a futóturisták száma Magyarországon az elmúlt évtizedben, írja a Világgazdaság az aktív Magyarországért felelős kormánybiztostól és a Budapest Sportirodától kapott statisztika alapján. Az MTI lapszemléje szerint

tavaly már csaknem 25 ezer külföldi vett részt ilyen hazai szervezésű eseményen.

Szinte valamennyien a három nagy budapesti futóversenyre - a Telekom Vivicittá Városvédő Futásra, a Wizz Air Budapest Félmaratonra és a SPAR Budapest Maratonra - érkeztek, 2007-ben még csupán nyolcezren voltak.

A növekedés nem csak a létszámban látszik meg, lecsapódik az itt eltöltött vendégéjszakákban és a futóturizmus generálta költésekben is: az előbbi 2018-ban meghaladta a 80 ezret, az utóbbi pedig a négymilliárd forintot. Ezeken a sorokon a 2007-es bázisévben 21 ezer vendégéjszaka és 600 millió forint keletkezett.

A BSI ügyvezetője, Kocsis Árpád a Világgazdaságnak azt mondta, hogy a futóturizmus Magyarországon mára iparággá nőtte ki magát, és a régióban Csehországgal versenyez az elsőségért. Tavaly a Budapesten futó nemzetközi mezőny 90 országból érkezett; a legtöbben Nagy-Britanniából, Franciaországból, Németországból, Olaszországból, Szlovákiából és az Egyesült Államokból. Kocsis Árpád szerint idén 5-10 százalékkal emelkedhet a külföldiek aránya.