János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

1,7 milliárd forint közpénzt kaphat egy vállalkozó balatoni luxusszálloda építésére

2019.05.23. 10:45 Módosítva: 2019.05.23. 11:24

1,7 milliárd forintos vissza nem térítendő állami támogatást kap a Pleasure 77 Kft. luxusszálloda építésére Gyenesdiáson. A cég tulajdonosának korábban volt közös vállalkozása a Széchenyi Tőkealappal, az is részesült állami támogatásban – írja a Napi.hu.

A Pleasure 77 Kft. a két gyenesdiási strand közötti, a helyi önkormányzattól vásárolt, nagyon értékes Balaton-parti ingatlanon építhet szállodát a Kisfaludy turisztikai fejlesztési program pályázatán elnyert 1,7 milliárd forint segítségével.

A cég tulajdonosának, Nagy Péternek van egy másik cége, a fémipari Gémtech Kft., amelybe 2012-ben beszállt az állam a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. révén. Az állam mintegy három évig, 2015-ig volt érdekelt a cégben, amely ez idő alatt igencsak szépen prosperált: 2011-ben 670 millió forint volt az árbevétele, ez 2015-re 2,2 milliárd forintra ugrott, és évről évre 500 millió forintos profittal zárt. A társaság 2014-ben kezdte el egy napkori 20 ezer négyzetméteres ipari területen a 2500 négyzetméteres üzemcsarnok építését. A projekt összköltsége 330 millió forint volt, amelyből 163 millió forintot vissza nem térítendő állami támogatás fedezett, a projektzáró ünnepségen pedig Seszták Miklós, akkori nemzeti fejlesztési miniszter mondott beszédet. A vállalkozó 2015-ben aztán visszavásárolta az állam részesedését a cégben. 

Ettől még nem lett vége a nyerő szériának, a Gémtech később a GINOP-ból is elnyert 498 millió forintot, részben ebből finanszírozta kapacitásbővítő beruházását. 

A Gyenesdiásra tervezett szállodának még az tehetne keresztbe, ha végül mégsem a Pleasure 77 Kft. vinné el a telket, erre ugyanis május 31-ig még bárki tehet magasabb ajánlatot, de nem tűnik valószínűnek, hogy ez bekövetkezne. A város képviselő-testülete támogatja a szállodaberuházást, már februárban elfogadtak erről egy kétoldalú szándéknyilatkozatot. A beruházás vesztesei a horgászok lehetnek, akik jelenleg használják az érintett a partszakaszt, a hotel megépülésével nekik új helyet kell majd keresniük. 

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!