Csomagolásmentességgel kísérletezik egy angol boltlánc

2019.06.04. 13:50 Módosítva: 2019.06.04. 14:06

A Waitrose nevű angol áruházlánc kipróbálja a csomagolásmentességet oxfordi üzletében – írja a Guardian. 

A bolt ettől a héttől kezdődően több termékből újratöltési lehetőséget kínálnak a vásárlóknak, akik a saját hordozóikban vihetik el például a rizst, a tisztítószereket, de még akár alkoholt is. Gyümölcsből-zöldségből 160 félét, sörből-borból 4 félét, gabonából, rizsből, tésztából pedig mintegy 30 félét vihetnek haza az emberek a saját dobozaikban. A csomagolásmentes áruk kb. 15 százalékkal olcsóbbak, mint az előre csomagolt alternatíváik. 

A teljes bevásárlás szemétmentes hazaszállításában is segít a Waitrose, bevezették ugyanis a dobozkölcsönzést: 5 fontos letétért visszaváltható dobozban viheti el a vásárló a cókmókját, a pénzt visszakapja, ha visszahozza a dobozt legközelebb. 

"Az Egyesült Királyság top 10 szupermarketlánca 810 ezer tonna egyszer használatos csomagolásból keletkező hulladékért felelős évente, ezért fontos, hogy a nagy kereskedelmi láncok komolyan vegyék a műanyaghulladék visszaszorítását és kövessék a Waitrose példáját", mondta a fejlemény kapcsán a Greenpeace UK munkatársa. Valami már el is indult ezen a téren, a Waitrose-on kívül több másik kiskerlánc csatlakozott a Plastics Pact nevű kezdeményezéshez, amely szintén a műanyaghasználat visszaszorításáért indult. 

A műanyaghulladék korunk egyik legégetőbb környezeti problémája, főként a tengeri állatokat veszélyezteti az óceánokban kikötő szemét. Az EU-ban hamarosan előrelépés várható a területen, 2021-től betiltják az egyszer használatos műanyagokat.