Az eladó családi házak alig néhány százalékára vehető fel a falusi csok

2019.06.06. 09:04

Az eladásra hirdetett ingatlanok mindössze 5,7 százaléka, az eladó klasszikus családi házaknak pedig csak 4 százaléka található a falusi csok-kal érintett településen – derül ki az Otthontérkép és a Knauf Insulation közös kutatásából.

Ez azt jelenti, hogy az Otthontérkép és az Ingatlantájoló adatbázisába szerint jelenleg mindössze 4857 olyan családi házat hirdetnek eladásra tulajdonosaik országszerte, amely alkalmas a falusi csok felvételére, vagyis aki élni szeretne ezzel a lehetőséggel, az jobb, ha siet. Különösen azért, mert a kutatás szerint még kevesebb az olyan ház közöttük, amelyek energiahatékonysági szempontból korszerűnek számítanak. Az eladó ingatlanok több mint fele az 1960-as és az 1980-as évek közt épült, korszerűtlen családi ház, mi több, a falusi csok-os településeken kínált házak kevesebb mint egytizede – mindössze 469 eladósorban lévő ingatlan – van leszigetelve az eredmények szerint. 

Az adatokból kiderül, hogy a szigetelt családi házak átlagos négyzetméterára közel 149 000 forint, miközben a nem szigetelteké alig több mint 64 000 forint. Az állapot mellett az ingatlanok árát leginkább az elhelyezkedés befolyásolja. Összességében egy csok-kompatibilis, szigetelt családi ház értéke átlagosan 20,4 millió forint körül, míg a nem szigetelt házak átlagára csupán 16,5 millió forint körül alakul annak ellenére, hogy a korszerűtlen ingatlanok mérete átlagosan a duplája a korszerűekének.