Egyetemi képzés lesz az atomerőmű-építés ősztől

2019.06.11. 08:46 Módosítva: 2019.06.11. 08:48

Ősztől hat egyetemen megjelenik a paksi bővítés miatt egy új szak, ahol az atomerőmű-üzemeltetés alapjait és reaktorfizikát tanulhatnak a hallgatók, írja a Magyar Nemzet. A félévenkénti 250 ezer forintos szakirányú továbbképzés költségeit összesen száz hallgatónál átvállalja a Paks II. Zrt.

A tananyagot a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel, a Pécsi Tudományegyetemmel, a Debreceni Egyetemmel, a Pannon Egyetemmel, a Miskolci Egyetemmel és a Dunaújvárosi Egyetemmel együttműködésben dolgozták ki, a képzések is ezekben az intézményekben indulnak el. Az első órák szeptember végén, vagy október elején kezdődnek majd, a jelentkezési határidőt szeptember 15-ig tervezik kiszabni.

"A hallgatók a gyakorlatban kiválóan hasznosítható tudást kaphatnak az energiaipar adott szegmenséből: alapszintű ismeretekkel gazdagodhatnak az atomerőmű technológiai részleteiről, az üzemeltetés folyamatáról, a nukleáris biztonság alapjairól, az atomerőmű biztonságos működéséről. Összesen tizennégy tantárgyat dolgoztunk ki, ilyenek például az üzemtani alapismeretek, a nukleáris biztonság, a mag- és reaktorfizikai alapismeretek, a sugárvédelem és a dozimetria vagy éppen az atomerőművi vegyészeti ismeretek" – tájékoztatta a Magyar Nemzetet Mittler István, a Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója, aki szerint a képzést elvégzők egy olyan iparágban alapozhatják meg jövőjüket, amely a következő évtizedekben kiemelt szerepet tölt be, itthon és a nemzetközi energiaszektorban is.