Arnold, Levente
18 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

50 milliós büntetést kapott a Provident, eladósította volna az ügyfeleit

2019.06.12. 09:54

Ötvenmillió forintnyi bírságot szabott ki a Provident Pénzügyi Zrt.-re a jegybank a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM) meghatározására és felső korlátjára, az ezzel kapcsolatos ügyfél-tájékoztatásra, illetve a Központi Hitelinformációs Rendszerbe történő adatszolgáltatásra vonatkozó jogszabályi előírások megsértése miatt. A szabályok megsértése

huzamosabb időn át a túlzott eladósodás veszélyének tette ki az ügyfeleket.

A Provident Zrt. a vizsgált időszakban egyes adósságszolgálati tételeket a hitelbírálata során figyelmen kívül hagyott, továbbá a havi nettó jövedelem igazolásának módjára vonatkozó előírások megsértésével határozta meg a JTM-et. Jelentős számú ügylet esetében emellett a jogszabályban rögzített JTM-limitet megsértve nyújtott hitelt.

A Provident Zrt. emellett hosszabb időn keresztül hiányosan, pontatlanul tájékoztatta ügyfeleit a JTM-re vonatkozó előírásokról, és ennek kapcsán a havi törlesztőrészlet kiszámításának módjáról is.

A jogsértések miatt a jegybank 45 millió forint felügyeleti és 5 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot is kiszabott az intézménnyel szemben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!