2024. június 22. 15:00
Georgia
Csehország
Volksparkstadion II. forduló
2024. június 22. 18:00
Törökország
Portugália
BVB Stadion Dortmund II. forduló
2024. június 22. 21:00
Belgium
Románia

Titokban Afrikába csempészi az aranykészletét Venezuela

2019.06.18. 18:49

Venezuela titokban kiárusítja az aranykészletét – írta kedden internetes oldalán a The Wall Street Journal. A lap szerint a dél-amerikai ország aranykészletéből 7,4 tonna már Afrikába került, ám nem tudni, hogy melyik országokba. A cél az amerikai szankciók kijátszása. A cikk szerint az aranyszállítmány jó része egy ugandai aranyöntödébe került, bár nem biztos, hogy fel is dolgozták. A WSJ újságírói szerint a tranzakciók erősítik a gyanút, hogy "egy globális illegális gazdasági hálózat" segíti Nicolás Maduro venezuelai elnököt a hatalmon maradásban.

A lap meg nem nevezett venezuelai és ugandai tisztségviselőkre, venezuelai ellenzéki személyiségekre és egy szintén név nélkül szereplő külföldi diplomatára hivatkozva állítja, hogy március elején két repülőgép szállított aranyrudakat Venezuelából Ugandába 300 millió dollár értékben.

Az ugandai rendőrség szóvivője, Fred Enanga a lapnak megerősítette: a szállítmányok orosz chartergépeken érkeztek az ugandai Entebbe repülőterére Caracasból, és a kísérő dokumentumok szerint rúdaranyat tartalmaztak. Egyes aranyrudakon rajta volt a venezuelai központi bank jele, némelyiket részben kisatírozták. Az aranyat ezután a 2015 óta működő Afrikai Arany Öntöde (AGR) nevű vállalat telephelyére szállították, majd onnan állítólag a Közel-Keletre vitték. Az AGR menedzsere, Cherry Anne Dacdac nem kommentálta az ügyet, de közölte: a vállalat jogszerűen működik és egy március 26-án tartott vezetői értekezleten megállapodás született arról, hogy nem vesz részt Venezuelával összefüggő tranzakciókban.

Az Egyesült Államok elnöke tavaly novemberben olyan szankciókat jelentett be Venezuela ellen, amelyek éppen az ország aranykészletének eladását kívánja megakadályozni. Azóta azonban - a The Wall Street Journal venezuelai ellenzéki képviselőktől származó információi szerint - több tucat tonnányi aranyat vittek ki a caracasi központi bankból, majd titokban az országból is.