Virgil
0 °C
3 °C

2 milliárddal rövidítette meg az államot egy őrző-védő cégháló

2019.07.01. 08:49

Őrző-védő céghálózatot működtető emberek ellen nyomoz a NAV, akik kétmilliárd forintos kárt okoztak a költségvetésnek – közölte az adóhatóság hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint a fő elkövetők - két Fejér megyei férfi - vagyonvédelmi szolgáltatásokat szerveztek, a dolgozók után azonban az adót és járulékokat nem fizették be. Az elkövetők az áfacsalással közel 700 millió, a foglalkoztatáshoz kapcsolódó adók és járulékok megspórolásával 1,3 milliárd forintos kárt okoztak az államnak.

A csaláshoz többszintű céghálózatot hoztak létre, a bukó cégek élére strómanokat ültettek. A bűnszervezetben a könyvelő is részt vett, aki a vezetőkkel megegyezve adóminimalizáló bevallásokat nyújtott be.

A NAV nyomozói országos akcióban számolták fel a szervezetet, IT-szakemberek, járőrök és a NAV Merkur bevetési egysége támogatásával 51 helyszínen tartottak házkutatásokat, összesen 15 gyanúsítottat hallgattak ki. Az elkövetők által okozott kár és a várható bírság biztosítására bankszámlákat zároltak, ingatlanokat, ékszereket és készpénzt foglaltak le 570 millió forint értékben. A bűnszervezet tagjai közül három ember letartóztatásáról már döntött a Székesfehérvári Járásbíróság.